4 de set. 2014

Josep Tapiró, pintor de Tànger

JOSEP TAPIRÓ, pintor de Tànger
(Opinió)

L'aquarel·la és una tècnica de pintura sobre paper amb colors diluïts a l'aigua i aplicats amb pinzell. Els colors són més o menys transparents depenent de la quantitat d'aigua amb que es barregen, fins arribar, de vegades, el fons de paper que pot arribar a ser to. És una tècnica molt antiga a la Xina, però a Europa no va arribar fins al segle XII.
Joseph Mallord William Turner (segle XVIII) és considerat un dels millors aquarel·listes del món i si heu tingut ocasió de visitar la Tate a Londres, segurament que hi estareu d'acord, però a Catalunya n'hem tingut un també de la màxima categoria: Josep Tapiró, fill de Reus que visquè al segle XIX. Ara al MNAC hi ha l'exposició "JOSEP TAPIRÓ pintor de Tànger", una meravella, o millor dit, una doble meravella perquè apart de la qualitat, és una exposició petita, abastable, però que reuneix les millors obres de l'artista que actualment es troben disperses per col·leccions i museus de mig món.
A mi Tapiró m'ha deixat bocabadat per dues coses: la llum —en això l'equiparo a Turner— i ficar-se dins els personatges retratats, perquè penso que és impossible arribar a retratar aquella gent sense saber a fons la seva cultura i tradicions, i dic "aquella gent" amb el màxim respecte, però coneixent que per a mi és una altra cultura; per molt mediterranis que siguin, per a mi el Magrib cau molt lluny.
I no parlo només de les cares, fosques o clares depèn de la seva ètnia, parlo dels vestits, les joies, els brodats, els pentinats de les núvies, els cofats dels curanders, bandits, criats... No en va, el pintor, després de viatjar per Europa decidí instal·lar-se a Tànger enamorat de la seva llum, el seu color i la seva gent.
Com que no sóc expert en art i per tan parlo des de l'enlluernament que em va arribar fins a l'estómac, no penso dir res més. Concreteu una visita guiada i un expert us il·lustrarà, jo només us recomano la visita. L'únic que us sabrà greu és no tenir un Tapiró penjat a casa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada