5 de març 2017

Oques Cretines

Oques Cretines
(a La Seca)





          Karl Valentin (1888 - 1942) va ser un pallasso d'aquells de cabaret a l'Alemanya d'entre guerres, un home molt reconegut a la República de Weimar on triomfaven aquest tipus d'espectacles; recordeu Cabaret de Bob Fosse? Un home que va escriure més de 400 peces curtes, gags, digueu-ne com vulgueu, la major part basades en situacions reals portades cap a l'absurditat. Segons Bertolt Brecht era "un acudit am potes". Sembla que habitualment treballava amb una parella que li feia d'sparring.
          Ara, els de Taganrog Teatre han portat una dotzena d'aquestes peces a la Sala Frégoli de la Seca, sota la direcció de Lluisa Mallol conduint el trio Ferran Castells, Josep Maria Mas i Blanca Pàmpols. Val a dir que no és un teatre al que estem massa acostumats a casa nostra; a mi particularment em demana uns moments d'acomodació, doncs al començament em sembla ridícul, no pel que diuen sinó per la manera d'interpretar-lo, d'un histrionisme portat a l'exageració. Recordo que em va passar als primers moments de la pel·lícula Cabaret amb Joel Grey en el paper de mestre de ceremònies.
          Dit això, penso que la peça rutlla amb certes dificultats perquè una sala de teatre no té la interacció que pot tenir un espai com un cabaret; al teatre li demanem una continuïtat que possiblement en un local nocturn no li exigim. He trobat gags molt encertats i d'altres que no m'ho han semblat tan. Els millors, els més curts, però això és molt personal. Les actuacions han estat bones, especialment la de Josep Maria Mas, que té el valor afegit de que físicament és clavat a Valentin, per les fotos que he pogut trobar d l'autor.
          En general ens ho hem passat bé i l'espectacle passa en una bufada. La sala quasi plena i els assistents satisfets.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada