1 de nov. 2011

Las aventuras de un pequeño tren

LAS AVENTURAS DE UN PEQUEÑO TREN
(Peli de l'any 1953)




Avui, no sé per què, em ve de gust parlar d’una pel·lícula vella: en castellà Los Apuros De Un Pequeño Tren, i en anglès The Titfield Thunderbolt, una peli de l’any 1953 dirigida per Charles Crichton, que al final de la seva vida encara li van encarregar la direcció de Un Pez Llamado Wanda, divertidíssima.
És una de les típiques obres dels famosos estudis Ealing, fundats el 1896 al oest del Gran Londres, dels que es diu que són els més antics del món. Siguin o no els més vells, el que sí és cert és que van crear escola, una manera de fer cinema: familiar, apte per a tothom, amb un humor blanc, molt anglès, guions molt ben estructurats i diàlegs treballats. Títols com Whisky Galore, Passport to Pimlico, The Lavander Hill Mob, The Man in the White Suit, The Ladykillers... han sortit de les seves naus, sense parlar d’actors com sir Alecc Guiness, o Stanley Holloway. Algun dia se’ls hauria de fer l’honor de parlar-ne abastament. Vam ser molts els que ens hi vam divertir amb les seves obres.
Aquest tipus de pel·lícules, junt amb les novel·letes de Richmal Crompton (Guillermo Brown, en castellà perquè sóc de l’any 40) em van servir per a comprendre una miqueta la manera de viure dels anglesos, una societat a anys llum de la nostra, especialment quan estàvem sota la dictadura del cabrit que es feia dir generalísimo.
La trama (de la peli, no del cabrit) és molt simple. Un petit poble anglès està a punt de veure tancada la línia de tren de via estreta a canvi d’engegar una línia d’autobusos. Les forces vives, comandades pel rector de la parròquia fan l’impossible perquè la línia continuï. Si l’analitzem aquesta peli té de tot; bons paisatges, el pastor, la majordoma, el terratinent bevedor, la bona gent de la localitat, el pub on beure una cervesa...
És molt divertida i també plàcida, d’aquelles pelis que et fan anar a dormir pensant que ets més bona persona. Us la recomano, però té un inconvenient: que jo sàpiga no età editada en DVD. Us haureu de buscar la vida per internet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada