30 de nov. 2013

Embús

EMBÚS
(Teatre a l'aire lliure a la Diagonal)




Abans d’ahir vaig veure una obra força interessant. Es titulava Embús i no la feien a cap teatre; era una peça de carrer, al aire lliure. D’espectadors no n’hi havia massa —s’ha de dir que feia molt fred— però participants... centenars, segurament milers.
La representació es va fer a tot el llarg de la Diagonal, cosa que us donarà la idea de que era un macro-muntatge amb una escenografia molt adequada. La il·luminació penso que serà premi Butaca, doncs la cosa va començar de tarda amb un cel ja grisós i de mica en mica l’il·luminador va crear un efecte foscor que al cap d’un parell d’hores semblava realment negra nit, només amb aquell toc tan inquietant de llum baixa de fars de cotxes, una munió de cotxes. Aquesta posició de llums a dos pams de terra creà una situació enervant molt aconseguida.
El moviment d’actors molt ben treballat amb uns efectes d’entrecreuament de vehicles que anaven avall, però a les cruïlles s’entortolligaven amb els que ho intentaven fer transversalment, creant un efecte teva meva molt aconseguit, realment com si fessin un pas a deux.
A destacar, aquesta vegada no la presència, sinó l’absència d’uns personatges que van ser vitals per la bona marxa de la funció. Els guàrdies municipals. Gran encert de no posar-n’hi ni un! Doncs possiblement la seva presència regulant els moviment, hauria coartat la espontaneïtat dels actors i no s’hauria aconseguit que els participants semblés que feiem puntes de coixí entrecreuant-nos els uns amb els altres.
La direcció era del alcalde Trias, aquella persona que s’explica bé, però que no se l’entén. Per ser una persona que no es dedica professionalment al teatre, se’n va sortir més que bé. Penso que Embús, quan l’economia es revifi, serà un clàssic en vigílies de les festes de Nadal, com Els Pastorets, però en gros. Filant prim, es podria dir que el muntatge va resultar una mica llarga, però això, davant la magnitud de la funció, és peccata minuta.
De fet jo anava a veure una obra al Almeria Teatre, una peça que m’han dit és molt recomanable, però mira, al final em vaig quedar a participar en aquesta de la Diagonal. A l’Almeria hi aniré la setmana entrant. Hi ha més dies que llonganisses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada