2 d’ag. 2014

Els Miserables

ELS MISERABLES
(Opinió)



No, no és una crítica teatral però aprofitant l'avinentesa, ja que al Liceu s'està representant el musical Els Miseràbles basat en l'obra magna de Victor Hugo, vull fer una reflexió, o potser millor citar un pensament:
«L'ésser humà sotmés a la necessitat extrema és conduit fins al límit dels seus recursos i a l'infortuni per a tos els que transiten per aquest camí.
Treballa i salari, menjar i aixopluc, coratge i voluntat, per a ells tot està perdut. La llum del dia es fon amb l'ombra i la foscor entra en els seus cors, i enmig d'aquesta foscor l'home s'aprofita de la debilitat de les dones i els nens i els força a la ignomínia. Després d'això cap tot l'horror. la desesperació tancada entre unes febles parets dóna cabuda al vici i al crim...
Semblen totalment depravats, corruptes, vils i odiosos, però és molt rar que aquells que hagin arribat tan baix no hagin estat degradats en el procés, a més, arriba un punt en què els desafortunats i els infames són agrupats, fusionats en un únic món fatídic. Ells són els pàries, els desemparats...»
No us ho agafeu al peu de la lletra perquè aquesta cita es va escriure fa més de 150 anys pel propi Victor Hugo a tenor de la seva novel·la, però no us sona a molt actual? Treball, salut, aliment, vivenda... són drets que tenim tot els ciutadans i per tant ens haurien de garantir el governants... si governessin, però no, manen "els mercats", aquesta cosa que ningú ha elegit perquè treballen des de l'ombra.
Els filòsofs europeus de la il·lustració van desenvolupar teories sobre el dret natural que van influenciar la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà que va adoptar el 1789 l'Assemblea Nacional Constituent (Revolució francesa). Al juliol del 1830 els francesos es van tornar a revoltar —època en que se situa Els Miserables—. Al llarg d'aquests quasi 200 anys tan poc n'hem après?

P.D. La meva intenció era de posar una foto amb tots el miserables que manen a aquest país i que han abocat a la bona gent a la situació de miserables en que viuen actualment centenars de milers, però davant la impossibilitat de posar-los a tots, he optat pel que "representa" que mana més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada