31 d’oct. 2014

Liceistes i Cruzados

LICEISTES I CRUZADOS
(a la Sala Petita del TNC)



Quan Xavier Albertí es va fer càrrec de la direcció del TNC va fer públic que volia reivindicar la figura del prolífic dramaturg Frederic Soler, uns dels pares del teatre català, que si no hagués mort als 56 anys ves a saber quantes obres de "treiato" ens hauria deixat sota la firma de Serafí Pitarra, Enric Carreres o altres sinònims que va utilitzar.
Liceistes i Cruzados la va escriure l'any 1865 i és una paròdia dels enfrontaments que tenien els partidaris de l'òpera que es feia al Liceu i els del Principal —antic teatre de la Santa Creu— on es va representar la primera òpera l'any 1708. El Liceu no s'inaugurà fins el 1847. Aquesta és una comèdia en vers en aquell català pre-fabrià carregat de "vamos, vaies i desde luegos".
La història principal és la d'un pare que vol casar la filla amb un pretendent ric i que, especialment això, és "cruzado" com ell, mentre que la filla està enamorada d'un noi que no és melòman, però el pretendent triat pel pare és en realitat un "liceista" que els enganya per obtenir la filla.
Penso que Jordi Prat i Coll ha fet una adaptació molt encertada, amb una posada en escena molt vistosa. L'acció passa en un saló on es reuneixen els amants de l'òpera d'ambdós bàndols. Mol bona escenografia amb un mobiliari de l'època i un vestuari encertadíssims. En un angle un pianista interactuava amb els actors amb fons musicals o bé acompanyant-los directament quan cantaven.
Bona direcció, molt ajustada, amb un mínim d'excessos. Les obres de Pitarra es presten a deixar-se anar i caure en l'error de "fot-li que no ve d'un pam", caient fàcilment en l'astracanada. Em costaria destacar un actor per damunt de l'altra; tots han estat be en el rol que els ha tocat. Ara bé, no ens enganyem; és una obra esbojarrada, una comèdia per divertir-se. No hi busqueu missatges complicats ni tensions entre el be i el mal. No, no és Ingmar Bergman.
La Sala Petita del TNC força plena d'un públic que ens ho hem passat be. En acabar forta tanda d'aplaudiments i tothom content cap a casa.

1 comentari:

  1. Una obra fantàstica per pasar una molt bona estona i a on tots els actors ho fan molt bé.

    ResponElimina