14 de març 2018

Inestablre

INESTABLE
(a La Villarroel)
          Tinc un amic, expert en teatre, que assegura que als argentins se'ls ha de donar menjar apart en l'anomenat art de Talia. Hi estic d'acord, tot i que no n'he vist massa de teatre austral, però us puc assegurar que el que es fa a l'off de La Villarroel fins el 5 d'abril, és un chute directe a la vena d'aquest tipus de teatre.
          Andrés Caminos i Gadiel Sztrynk són els artífex de Inestable, autors, directors i actors d'un disbarat còsmic on se'ns parla de... se'ns parla.... se'ns parla. Sí, se'ns parla de coses com que tenen una taca d'humitat a la paret de casa seva, de la trucada telefònica d'una amiga que celebra l'aniversari, o de que no estan segurs d'haver tancat bé la porta de casa i sospiten que els ha entrat una persona armada amb un revòlver...
          De fet estan ben sonats, i amb les seves manies i paranoies es fan un tip de discutir i estar en desacord en quasi tot; s'ho passen malament, molt malament, i en canvi el públic... s'ho passa d'allò més bé.
          La posada en escena és simple: en un recó de l'escenari hi ha una pila d'andròmines, dues cadires i dues maletes, però tot això quasi és irrellevant, doncs el que compta és la presència dels dos creadors pràcticament a pit a pit descobert dient les seves bajanades. Un vestuari patètic composat de dos pantalons cutres, dos jerseis horribles de poliester, de coll mig alt d'un color verdós d'aquells de fer angúnia. I els pentinats, cabells tallats al estil tassó, com els frares de l'edat mitjana. Vaja, un parell de cromos.
          I com a bon teatre argentí la incontinència verbal no ens abandona en tota l'obra, parlant sense treva, interrompent-se l'un a l'altre i discutint sense parar. De vegades penso que seria difícil fer teatre d'aquest tipus en català. Cada llengua té les seves virtuts i el castellà que es parla a Argentina té el do de la disbauxa.
          Peça molt recomanable que a més podreu veure a deshores perquè es fa en un off. Si fos de vosaltres no me la perdria perquè és un bombonet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada