15 de des. 2018

CAVALCADA DELS REIS

CAVALCADA DELS REIS
(Opinió)




          A Igualada, com a tot arreu,  hi ha festes que són el que en diem "assenyalades", però penso —i no crec equivocar-me— que la de la nit del 5 de gener és la més important: la Nit de Reis. Està documentat que té com a mínim 123 anys d'història i que és de les més antigues de la península ibèrica, però aquí l'important no és qui la té més grossa si no com està d'arrelada a la població, i aquesta ho està molt i per molt motius.
          Primer perquè és una festa entranyable que fa feliç a la canalla i de retruc a la majoria d'igualadins. Segon perquè sempre ha sigut una festa solidària, ja que les persones amb poc o nuls recursos no en queden exclosos; amb els diners recaptats pels sistema que després explicaré, se'ls compren joguines pels seus menuts. Continuo: la cavalcada no és simplement una cavalcada; darrera dels Reis d'Orient damunt les seves carrosses, hi van una munió de patges, pel cap baix un miler, que auxiliats per furgonetes guarnides amb motius reials i orientals —que per això els reis venen de l'orient— porten milers de paquets amb els regals de la quitxalla que van repartint casa per casa, pis per pis, nen a nen, moltes vegades entregats pujant amb escales des del carrer, enfilant-se als balcons (vegeu la foto de l'encapçalament). No és difícil imaginar els ulls esbatanats de la canalla quan veuen aparèixer un patge amb un paquet sota el braç entrant al menjador del pis pel balcó. I com s'organitza tot això?
          Doncs hi ha una comissió que des de fa 123 treballa per amor a les tradicions, deixant-hi moltes hores i sense cobrar res. Tenen la ciutat mil·limetrada, carrer per carrer segons la ruta que segueix la cavalcada i les furgonetes, desenes i desenes carregades segons aquest plànol, pel que en argot contable seria el sistema LIFO —last in, first out, o sigui l'últim que entra és el primer que surt—. En tots aquests anys es recorda com a cassos excepcionals que s'hagi extraviat un paquet, i quan hi ha un dubte un equip volant d'experts, els més veterans, fan una cerca immediata perquè coneixen el veïnat i la majoria de noms dels carrers de la ciutat amb possibles coincidències. Jo visc al carrer de La Llacuna i a Igualada també hi ha el carrer Joan Llacuna, per exemple. Si passa, l'equip de murris sempre ho ha solucionat en un plis plas.
          La logística no és fàcil. Naturalment els pares han portat els paquets ben embolicats i retolats al magatzem de la comissió, on altres voluntaris comproven que les dades geogràfiques siguin correctes i ja comencen a apilar per zones per facilitat la futura càrrega a les furgonetes. Els pares paguen un donatiu per paquet i aquests diners serveixen per finançar tota la festa, inclosa la compra de joguines pels que no tenen recursos econòmics.
          Però la solidaritat no s'acaba aquí. No hi ha cap empresa de transport i repartiment que no s'ofereixi voluntària per participar en la festa. El dia cinc a la ciutat queda congelat el repartiment de paqueteria i tots els esforços es dediquen "als Reis". Al marge d'això els comerços rivalitzen fent aparadors referents a la festa... No sé de ningú que no hi participi.
          Acabo explicant del que em queixo. L'organització Casa Nostra Casa Vostra ha engegat una campanya que em sembla feta des del desconeixement o la mala fe: #BaltasarDeVeritat, on demana que no es pinti més gent blanca de color negre per Reis. Que els Baltasars siguin negres de veritat. Ho trobo molt bé si se'n disposa, però que m'expliquin de on traiem a Igualada mil negres de veritat, sense parlar del rei Gaspar, el ros. El pintem o no el pintem? De quina raça és? Xinet d'un tot a cent? I els Melcior, el rei blanc? Els enfarinem la cara com s'ha fet sempre o els deixem del color rosadet que tenen? Perquè entre altres coses es pinten perquè els nens que tenen familiars fent de reis i patges no els reconeguin. Matem la il·lusió i la tradició i donem a les criatures un sobre amb un bitlles de 50€ i que quan tingui us de raó es comprin el que els apeteixi? Siguem seriosos, aquesta festa és una representació, com quan al teatre, als Pastorets pinten satanàs de color vermellós.
          Acabo. Casa Nosta Casa Vostra han ofès i insultat greument a molta gent acusant-los racistes, així, ras i curt "colonialistes i racistes". D'això se n'haurien de disculpar públicament perquè la majoria d'aquests voluntaris que he anat enumerant són gent de molt bona fe que no tenen res a veure amb Vox, Ciudadanos o el PP que són els que jo acusaria avui de racistes. Si tenen valor, que vinguin a Igualada a dir-ho a la cara dels que organitzin la Cavalcada dels Reis. Ah, i que portin la llista amb els noms, telèfons i adreces de les mil persones de raça negre que sortiran a la cavalcada d'aquí a vint-i-un dies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada