10 de nov. 2019

L'AMIC RETROBAT

L'AMIC RETROBAT
(al Teatre de l'Aurora)




          La pujada de Hitler al poder a l’Alemanya dels anys trenta ha sigut tractada llargament en la literatura, des de Una Princesa a Berlin, d’Arthur R.G. Solmssen, fins a  Berlin Alexanderplatz d’Alferd Döblin, passant per dotzenes i dotzenes de novel·les, i parlo només de ficció. L’Amic Retrobat de Fred Uhlman n’és una més, una de les bones.
           El Teatre de l’Aurora d’Igualada, un teatre modest en quan a mides, però gran en quan a esperit, ha produït aquesta obra gastant-se les birolles en un esforç que és molt d’agrair, i amb l’esperança d’obtenir un retorn amb el que en l’argot de la professió en diem bolos. Dit això anem per feina.
          La novel·la és una joia, ras i curt, doncs ens parla d’una cosa joiosa: l’amistat, l’amistat entre adolescents, dos nois de setze anys alumnes de la mateixa escola. L’un, fill d’un metge jueu orgullós de ser alemany, classe mitjana, guardonat de la primera guerra mundial. L’altra, fill d’aristòcrates. L’amistat és molt forta però les circumstàncies els separaran; l’ascensió del nazisme és implacable i les divergències no es poden aturar.
          L’obra comença quaranta anys després del final de la guerra, quan el fill del metge jueu rep una carta on se li demana col·laboració econòmica per bastir un monument honorant els alumnes de l’escola en que va estudiar, morts a la guerra. Ell, recordant la ignomínia del nazisme, s’esgarrifa i llença la carta sense ni llegir els noms dels morts o desapareguts, però no és capaç de fer desaparèixer els record de l’amistat amb el seu company. L’obra evoluciona fins a un final sorprenent i molt emotiu, i no és cap pirueta. És un final històric. Bravo per l’autor!
          L’adaptació de la novel·la de Fred Ulhman ha estat a càrrec de Josep Maria Miró  i la direcció de Joan Arqué. Molt bona feina d’ambdós. Els personatges joves han estat a càrrec de Quin Àvila i Joan Amargós, i Jordi Martínez ha fet el paper del jueu quaranta anys després. Tots tres han estat molt bé, però en totes les obres hi acostuma a haver un bombó, i en aquest cas ha estat pel Jordi Martínez que ho ha brodat. El final de la peça ha sigut realment emocionant.
          Us la recomano molt, però (males notícies) les entrades estan exhaurides, però (bones notícies) la podreu recuperar al TNC el proper desembre, del 4 al 22. No us la perdeu. A més, penso que les persones decents tenim la obligació de que no caigui en l’oblit la barbàrie nazi, especialment ara que en aquest país “autoproclamat” Espanya, bufen vents esgarrifosos que ens recorden les novel·les que he esmentat a l’encapçalament. Vade retro...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada