29 d’ag. 2011

EL PES DE LA PAPALLONA
(Novel·la curta)





Erri De Luca és un novel·lista, poeta i traductor italià contemporani, nascut a Nàpols l’any 1950, però traslladat a Roma als divuit anys. Allà va fundar, junt amb altres el grup Lotta Continua. Va abandonar la carrera diplomàtica, ha fet cinquanta mil oficis des de camioner a paleta i ha acabat fent d’escriptor (dit així sembla que hagi acabat malament, però no). Recentment ha estat honorat amb el títol “d’escriptor del decenni” pel crític literari del Corriere de la Sera Giorgio De Rienzo. És un escriptor a tenir en compte i penso que passarà a la història de la literatura contemporània italiana junt amb noms com Dino Buzzati o Dacia Maraini.
Il Peso Della Farfalla (El Pes De La Papallona) és un relat breu d’una bellesa poc comú. No és exactament una elegia, però s’hi acosta. Mentre relata uns fets concrets (el narrador és un isard) fa un cant a la vida salvatge i al conflicte que es crea entre l’home (caçador) i l’animal (peça). Si tingués una mètrica determinada seria poesia.
Jo el vaig llegir en italià, però el meu llibreter de capçalera m’ha assegurat que la traducció al català de l’Anna Casassas és molt bona. Us el recomano vivament. També us recomano escudellar entre la seva obra traduïda al català, val la pena.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada