29 de febr. 2012

El Retorn del Soldat


EL RETORN DEL SOLDAT
(Novel·la de Rebecca West)




Viena Editors, a través de la magnífica col·lecció El Cercle de Viena, ens ha ofert una obra mestra de la literatura anglesa: El Retorn del Soldat, publicada al 1916 quan Rebecca West, l’autora, tenia 24 anys. Hem tardat quasi cent anys a poder-la llegir en català, però finalment ho hem pogut fer; enhorabona.
El llibre comença immergint-nos en la vida plàcida i agradable d’una llar anglesa de classe alta, on dues dones, la Kitty i la Jenny, viuen esperant la tornada de Chris, espòs i cosí respectivament, capità a la primera guerra mundial. Un dia apareix la Margaret, una dona del poble (la mansió està situada als afores) senzilla i vulgar, portant d’una estranya notícia: Chris està en un hospital, ha perdut la memòria... Com és que la informació els arriba mitjançant aquesta desconeguda?
Rebecca West és una mestra de la ploma fina, escriu d’una manera deliciosa, fa unes descripcions magnífiques i té una habilitat especial per anar dibuixant els personatges de forma indirecta, donant a conèixer com eren i com son a través del comportament actual. Un gran encert de l’autora és haver elegit com a narradora a la persona aparentment menys important: la cosina. La traducció de Francesc Parcerisas, poeta, assagista i magnífic traductor ho ha acabat d’arrodonir. El resultat, una obra mestra.
Si a aquest plaer hi afegim el bon gust amb que estan editats els llibres del Cercle de Viena, només ens faltarà una copa de bon vi per assaborir un dels grans plaers d’aquesta vida: la lectura. Us la recomano vivament.

1 comentari:

  1. Un relat excel·lent, un bon mirall de la percepció de la realitat que tots tenim.

    ResponElimina