26 d’abr. 2012

20 de Novembre

20 DE NOVEMBRE
(a la Sala Atrium)





“El 20 de novembre del 2006 a la ciutat alemanya de Emsdetten, Sebastian Bosse, un jove de divuit anys, es prepara per destruir la seva escola i matar-ne el major nombre possible d’alumnes i professors. És conscient que no sortirà viu de la massacre, de la qual, finalment, ell és la única víctima mortal. Bosse ha crescut i s’ha educat en un entorn “normal” i s’ha entrenat en la pràctica de la guerra jugant a videojocs”. Fins aquí la notícia real.
Al mateix any Lars Norén, dramaturg suec, impactat per aquest fet, i suposo que pel de l’any 1999 a l’institut Columbine, escriu l’obra 20 DE NOVEMBRE. És un monòleg dur on la Mar Ulldemolins fa el paper de Sebastian. Al començament ens diu que falta una hora (és el que dura la funció) per que passi tot i mentre prepara les armes i els artefactes, ens diu el que pensa fer i explica o intenta justificar el perquè ho farà. Està contra tot el món!
La posada en escena és bona, amb unes parets negres on, escrit en guix, hi ha un munt de frases, dibuixos i croquis d’armes. Al cap d’un moment t’ho creus que és un xicot; la Mar, tot i que molt maca, és menuda i al no portar ni un gram de maquillatge passa bé per un post-adolescent, i com a actriu s’entrega fins a la mort, ben dirigida per Moisès Maicas.
El que potser falla una mica, segons el meu parer, és el text que, sense ser dolent, no és extraordinari. D’acord que el personatge no és un il·lustrat, però potser peca una mica de curt de vocabulari, amb un excés de paraules grolleres repetides fins a la extenuació, com “puta merda” i “fuck”. Tampoc m’ha convençut la introducció de parts parlades en anglès; nosaltres som bilingües i disposem del castellà per fer segons quines maniobres, tot i així l’obra es veu molt bé.
A la Sala Atrium avui érem poca gent, bloody football, seguint amb l’anglès. Dante, en l’últim vers del Paradís de La Divina Comèdia parla de “l’amor que mou el sol i les estrelles”. Si l’hagués escrit avui, potser hi posaria fútbol en contes d’amor (no m’ho vull ni imaginar).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada