20 de jul. 2013

George Kaplan

GEORGE KAPLAN
(a la Sala Beckett)



Frédéric Sonntag és un jove dramaturg francès (1978) que ha participat més d'una vegada en l’Obrador d’Estiu de la Sala Beckett. Aquests dies podem veure el seu Georges Kaplan al Festival Grec, naturalment a la Beckett.
George Kaplan és una mena de comèdia estructurada en tres parts. En la primera un grup d’activistes clandestins debaten —potser més aviat discrepen— com endegar un projecte que denunciï la deriva del sistema. En la segona un grup de guionistes de Hollywood fan una mena de brainstorming per un relat de ficció. En la tercera un grup de poder, o de contrapoder, o una mena de CIA estudia amb urgència com fer front a una amenaça... El nom de George Kaplan sempre hi és present. Però qui és George Kaplan?...
La broma és que aquest és el nom d’un personatge de la peli de Alfred Hitchcock North by Northwest (1959) —aquí traduïda sense cap vergonya amb el nom de Con la Muerte en los Talones, toma!—. I què cony vol dir tot això? Doncs jo penso que el Sr. Sonntag ens ha fotut dins una trama, o un embolic, per fer-nos veure una mena d’efecte papallona.
L’estructura del relat és molt bona en les seves diverses parts, amb tocs de molta mala llet, però divertits i amb segones lectures, com l'anècdota banal del cafè. Un dels pringats activistes comenta “com és possbile fer un cafè tan bo comprant la merda més merda del supermercat?” i en una altra part els personatges més importants del món: “com és possible que comprant el millor cafè que existeix fem aquesta merda de cafè?”.
La posada en escena molt adequada, amb una Beckett a tres grades i una il·luminació potent. Al mig, sempre una taula on es debat el nostre futur, o ves a saber... Toni Casares ha endevinat el to de cada part i ha portat als actors pel bon camí. L’obra està molt equilibrada, però com que als humans ens agrada triar, de les tres parts jo em quedo amb la primera, la dels activistes, potser perquè simpatitzo més amb els utòpics pringats. Val la pena fer esment d’un bon ús de l’audiovisual. Últimament ja és habitual trobar-se amb l’ajut d’aquesta tècnica que cada vegada s’integra millor. Jo sóc partidari de les noves tecnologies sempre que siguin un ajut, no com a una mena de demostració que digui “guaita que se fer”.
La Beckett força plena i els espectadors hem aplaudit amb ganes, fent sortir a tota la penya a saludar repetides vegades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada