11 de gen. 2014

Vine, si vols

VINE, SI VOLS
(a La Seca Espai Brossa)



Després d'un llarg ramadà teatral a causa de les festes familiars nadalenques, fer cagar el tió amb la canalla, nit de reis tumultuoses —tenim nou néts— i àpats familiars —devem ser gent estranya, doncs tot i el sobiranisme ens hem reunit al voltant de la taula com cada any— he retornat al teatre i ho he fet a La Seca, amb l'estrena de Vine, si vols, un espectacle de mots i músiques.
L'autor dels mots és l'Enric Casasses, una persona que a mi em sembla un personatge, per molts motius. Per la seva figura: prim com una bicicleta, alt i d'una desmanegada elegància i especialment pel que diu i com ho diu. Com ha dit algun crític, te una poesia sonora que juga amb els fonemes, i jo hi afegiria que un dels encants són les repeticions, una i una altra vegada per acabar bruscament, moltes vegades amb el que pot semblar —i segurament és— un estirabot. Penso que la seva poesia dita per ell creix i s'omple d'una màgia particular que fa que ens arrossegui seguint-lo com si fos el flautista d'Hammelin.
L'autor de les músiques és Feliu Gasull, un guitarrista d'una sensibilitat i una tècnica incontestables. Sens dubte és un dels millors guitarristes que tenim al nostre país. Ha interpretat temes gens fàcils però molt adequats que encoixinaven les paraules del poeta i rapsode. La interacció ha estat variada: de vegades tocava quan el poeta restava en silenci, altres el que callava era ell mentre sonaven les paraules i moltes es complementaven l'un a l'altra. De vegades m'ha recordat la música espanyola de Granados o Albéniz i de tan en tant el millor de la primera època de Pat Metheny.
La posada en escena senzilla, però interessant. El públic estava asseguts en cadires al voltant de tauletes lleugerament il·luminades per unes modestes xinxetes. Damunt l'escenari només dos faristols, un pels poemes i l'altre per les partitures. El vestuari divers; Gasull de carrer, normal i Casasses amb uns texans vells mig tacats mig dibuixats, americana de vellut i barret de copalta, d'aquells estrafolaris que acostuma a exhibir. Per cert, als crèdits no hi consta director, pel que imagino que s'ho han fet ells dos; doncs molt bé!
La sala Josep Palau i Fabre plena amb els de sempre dels dies d'estrena, que hem aplaudit amb ganes perquè ens ho hem passat realment bé. Un molt bon espectacle que per  apreciar-lo no cal ser un expert en poesia ni música, no més cal deixar-se anar i escoltar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada