28 de jul. 2015

Il n'est pas encore minuit...

IL N'EST PAS ENCORE MINUIT...
(al Teatre Grec)



Aquest és un espectacle de circ, tot i que no del tot perquè una de les característiques del circ és la seva varietat, on hi intervenen quantitat de disciplines, des de pallassos a funambulistes, domadors de feres (ara potser ja no) a trapecistes, dones barbudes i nans, i l'espectacle que hem vist avui al Grec és d'acròbates... i una mica de dansa. Tot i així penso que ho podem considerar de circ.
Cap escenografia en l'immens escenari del Grec on apareixen quatre xicots que es comencen a barallar. Sembla una baralla real, amb agafades, cops i empentes; de seguida s'hi van afegint més artistes, nois, noies que formen dos bàndols. Finalment la cosa s'apaivaga i comencen les acrobàcies, salts impossibles, torres humanes, tot realment espectacular, d'una precisió mil·limetrada i un esforç que jo qualificaria de sobrehumà.
Damunt l'escenari 22 components de la Compagnie XY que han enfilat sense treva tota mena d'acrobàcies, salts on semblava que el temps es detingués mentre els cossos volaven per damunt de torres humanes de dos i tres piso. Penso que han fet tot el que és possible en aquesta disciplina i segurament alguna cosa "impossible". M'ha sorprès molt que tots feien de tot, que tan feien de "portadors" els xicots més cepats com les noies més baixetes; la preparació física d'aquest conjunt és admirable, i així ha anat passat l'espectacle amb quasi sense elements mecànics, només un trampolí de fusta.
En un moment s'han format parelles i al so d'una música swing han començat a ballar lindy hop, aquest ball una mica acrobàtic que els negres de Nova York van popularitzar al voltant dels anys 20 en substitució del esbojarrat xarleston. Aquest trencament trobo que ha sigut interessant per donar una mica d'aire a tanta i tanta acrobàcia.
Com a resum he de dir tinc el corazón partío, com l'Alejandro Sanz, ja que com a demostració d'acrobàcia li haig de donar la màxima nota, doncs les execucions són impecables i la dificultat i el risc són molt alts. En canvi com a espectacle m'ha semblat una mica repetitiu, tot i que actuen bé —jo sóc de primera fila i veia perfectament les cares, els somriures, i tota mena d'expressions; mai una expressió tensa com quan s'està al límit... però una mica repetitiu. Arriba un moment que el más difícil todavía ja no emociona.
Tot i així puc dir que és una funció digne de veure's, entre altres motius per la ocasió de veure tanta penya fent coses que ratllen el que sembla inabastable. El Grec ple fins a la bandera d'un públic enardit que ha anat aplaudint a cada moment els diferents moviments. Bravos, xiulets i picades de mans llargues, llargues.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada