15 d’abr. 2011

KNOCKEMSTIFF
(novel·la de Donald R. Pollock)




          ¿Com és possible que una persona que no va acabar els estudis al institut, es va posar a treballar en una planta de manipulació de carn i després trenta dos anys en una fàbrica de paper, hagi escrit una de les millors novel·les que es poden llegir últimament? No ho sé, ni m’ho imagino, però Donald Ray Pollock ho ha aconseguit amb Knockemstiff, el seu primer llibre.
          La novel·la, o el recull de contes enllaçats, passa en un poblet del sud de l’estat de Ohio. Només de començar et sents traslladar als paisatges i personatges d’un altre gran de la literatura nord americana: Erskine Caldwell, però amb la diferència que Ohio no és l’amèrica profunda del sud, la de la Ruta Del Tabac; l’estat de Ohio està al nord est, tocant als grans llacs, però es veu que de gent penjada n’hi ha a tot arreu.
          Els personatges són uns descerebrats, addictes a tota mena de substàncies: alcohol, anfetes, medicaments robats, cola... i especialment als xecs de la seguretat social. Són amorals, violents, incultes, folladors, lladres... un mal exemple. I amb una galeria de personatges d’aquesta categoria, en pot sortir res de bo? Ara la resposta és sí!
          Haig d’avisar que els relats no són aptes per a persones massa sensibles, per la seva falta de moral i especialment per la mancança d’horitzó. No, cap d’ells se’n sortirà; tots continuaran vivint en la immundícia i queixant-se perquè, tots ho sabem, la culpa sempre és dels altres.
          Només està editat en castellà per Libros del Silencio, afortunadament, ja que li van encarregar la traducció a Javier Calvo, un mestre del llenguatge del carrer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada