8 de des. 2011

Trifulca a la vista


TRIFULC A A LA VISTA

(Novel·la de Nancy Mitford)







Els lectors de Nancy Mitford estem d’enhorabona. Libros del Asteroide acaba de publicar una altra novel·la de l’escriptora anglesa: Wigs on the green, aquí traduïda com a Trifulca a la vista.
Mitford va néixer el 1904, filla d’un baró que tenia una idea molt particular de l’educació de les noies. Les úniques classes que van rebre les seves cinc filles durant la seva infantesa van ser equitació i francès. Nancy, ja gran, tipa de l’ambient de festes i vida social de l’època que comportava el seu status, va començar a escriure, poc abans de casar-se.
A les seves novel·les retrata l’alta societat anglesa, especialment la que habita en grans mansions rurals. En aquesta obra, situa l’acció en una petita localitat on hi viu una rica hereva que a la vegada és cap local dels feixistes simpatitzants amb Hitler. Mitford sempre escriu sobre personatges reals del seu entorn, convenientment exagerats i dissimulats. En aquest cas la referència és la seva germana que es va casar per segona vegada amb el líder del BUF (Unió Britànica Feixista) Oswald Mosley. Tot i que la similitud és llunyana, aquesta vegada es va veure molt pressionada per la família i després de una primera edició el relat va estar dormint en un calaix setanta anys. Ara, després d’una pila d’anys morta, ha tornat a veure la llum.
La novel·la és molt divertida, potser m’atreviria a dir la millor de les que s’han publicat aquí, i la història flueix fresca, com si rodés sola fins al final. El retrat d’aquesta societat està fet amb ploma fina i bisturí esmolat, i em recorda altres mestres anglesos com M. Baring, P.G. Wodehouse o fins i tot a Richmal Crompton, l’autora dels Guillermos de la meva adolescència.
Llibre molt ben editat i pel bé que es llegeix, diria que la traducció és molt bona; només en castellà, lamentablement. Tot i així, llegiu-la, no us en penedireu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada