1 de maig 2013

Bist Du Bei Mir

BIST DU BEI MIR
(preciosa cançó barroca)




No us passa que a vegades retrobeu velles melodies que us transporten molt, però molt amunt? A mi m’acaba de succeir veient la pel·lícula Joyeux Noël, de Christian Carion, basada en fets històrics que van passar a la I Guerra Mundial l’any 14, quan tropes dels dos bàndols —francesos i escocesos per una banda i alemanys per l’altra— van pactar una petita treva i van celebrar junts la nit de Nadal.
La peli no és cap obra mestra, però hi ha un moment en que a la rera-guàrdia alemanya uns cantants donen un petit recital i soprano i tenor canten a duet Bist Du Bei Mir, possiblement un de les millors cançons del barroc. Al marge de la perfecció de la melodia, la lletra és realment commovedora. Més o menys ve a dir això:
Si estàs amb mi, vaig alegre
cap a la mort i el descans
L’autor és Gottfried Heinrich Stölzel, un compositor contemporani de Bach i el tema pertany a l’òpera Diomedes, de la que no se’n conserva quasi res. Aquesta part la coneixem gràcies a que J. S. Bach la va considerar tan bona que la va incloure al segon llibre d’Anna Magdalena que va dedicar a la seva dona, i per això durant molt de temps s’atribuí a Bach l’autoria, ja que alguns “experts” van ignorar que el segon llibre contenia peces que no eren del propi Bach.
En el link adjunt us passo la versió que van fer Natalie Dessay i Rolando Villazón per la peli abans esmentada. Magnífic el recolzament musical de piano i petit conjunt de corda.


Lamento haver-vos clavat aquest rotllo, però a mi quan en cau a les mans una cosa que considero extraordinària, l’haig de compartir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada