15 de maig 2013

Sobre els danys del tabac i les ostres

SOBRE ELS DANYS DEL TABAC I LES OSTRES
(a La Villarroel)




Avui a La Villarroel he vist un monòleg que en principi no ho era. M’explico: Sobre els Danys... és un conte curt de Txèhov en el que relata la conferència que dóna Ivan Ivanòvitx Niukhin, un “científic” que en realitat és un desgraciat dominat per la seva dóna i les circumstàncies.
La majoria (tots?) els relats de Txèhov són una meravella —fins i tot m’atreviria a dir que ell és el puto amo dels contes— però sospito que a causa de la seva filigrana no són fàcils d’adaptar al teatre o al cine, i em sembla que és el que avui ha passat.
En Xavier Graset i Francesc Carro-Ferran n’han fet l’adaptació i com que el relat és molt curt hi ha afegit de la seva collita, I De Les Ostres, així han assolit una funció de una hora. Penso que no hi feia falta, però també penso que s’han equivocat en l’enfocament, perquè el resultat ha sigut un espectacle fluix, i ho dic amb recança perquè la trajectòria i el treball d’aquest periodista, malalt pel teatre, sempre m’ha semblat genial: rigorós i amb un punt d’ironia i conya —o conya irònica— que el fa singular i estimat.
Acabada la funció el pública ha aplaudit. També haig de dir que l’entrada era fluixeta i que una gran part dels espectadors eren amics i gent del ram, i aleshores ha passat la cosa bona. Amb un gest de les mans ha demanat silenci, ens ha agraït la nostra assistència i ens ha explicat les ganes que tenia de fer una cosa així, com ho havien fet, de on havia tret el vestuari i d’una cosa se’n ha anat a una altra, de quan feia de corresponsal a Madrid i un viatge a l’Argentina... I ha enfilat set minuts de monòleg genial que ens ha deixat amb la boca oberta d’admiració i riure.
Conclusió: Graset, no deixis el tema monòlegs, però explica les teves vivències a un bon guionista i munteu un espectacle “original”, vull dir teu. Estic segur que l’endevinaries de ple.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada