23 de nov. 2013

Moby Dick

MOBY DICK
(al Teatre Lliure de Montjuic)



“Un Viatge per dins del teatre de Montjuic seguint la gran aventura de la balena blanca”, això diu el programa del Teatre Lliure; la frase és exacte i només li falta un adjectiu: fascinant! Segur que Herman Melville* mai s’hauria imaginat que a partir de la seva novel·la es pogués fer un muntatge teatral per canalla, però Marc Artigau ho ha fet i se n’ha sortit amb nota. Ajudat per les imatges i l’espai escènic de Frederic Amat i la direcció de Juan Carlos Martel. Entre tots ens han ofert una hora màgica de pur teatre participatiu.
Tot comença amb l’anunci que la companyia que ens ha d’oferir la representació no ha pogut arribar i la idea d’un regidor dient que la podrien interpretar els tècnics, doncs l’han vist un munt de vegades i la coneixen de memòria, i a partir d’aquí s’organitza un guirigall de adhesions, queixes, canvis de vestuari i repartiment de papers...
Els de la Kompanyia han començat “explicant” la obsessió del capità Ahab mentre ens arrossegaven per tot el teatre:  vestíbul, repartidor, sales anexes i passadissos fins acabar a l’escenari de la Puigserver. Trenta persones entre nens, pares i algun avi hem seguit aquest circuit. Als nens els ha agradat molt, però a jutjar pels comentaris de la gent gran a la sortida, m’atreviria a dir que als veterans encara més. Molt ben seleccionades les parts de l’obra que havien de cabre en una hora de funció.
Des d’aquí felicito a Lluís Pascual per aquests “Lliure dels nens” fets amb gran rigor. Res d’allò de una coseta passadora amb el vestuari aprofitat dels pastorets. A la canalla ni se’ls pot ni se’ls ha d’enganyar, se’ls ha de donar qualitat, i aquí s’ha fet. Mireu sinó la imatge gràfica. La bossa de plàstic-peix que il·lustra l’entrada ho diu tot. Bravo!
*D’aquest autor molta gent coneix la novel·la Moby Dick, però no el relat Bartelby, l’escrivent. Busqueu-lo i llegiu-lo; flipareu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada