15 d’oct. 2016

Temporada Alta

TEMPORADA ALTA
(Opinió)



Actual-ment Temporada Alta és un festival de referència, fins el punt que la premsa del ram l'ha qualificat com "el millor festival de l'Estat Espanyol" —quan siguem independents fins i tot això perdrà aquell carallot d'en margallo, en minúscula, ja que no es mereix la majúscula—. Malgrat el que acabo d'escriure no sembla que l'Ajuntament de Salt estigui molt per la col·laboració. M'explico:
Salt és un municipi una mica complicat per les persones que no el coneixem, i jo he sentit a dir a habitants de Salt que per a ells també ho és. Temporada Alta rep molts visitants que no són residents, gent de tot Catalunya —fins i tot d'Igualada— que s'han de desplaçar en cotxe, doncs a l'hora que acaben les representacions ja no hi ha tren. Ja sé que l'ideal seria prescindir del automòbil, però això de moment encara resta escrit en aquell llibre que va publicar Thomas More l'any 1516: Utopia.
Així doncs, quan arribem a Salt i aconseguim aterrar al Teatre El Canal ens trobem que no sabem on deixar el cotxe. Sí, en el pati de l'edifici hi ha unes quantes, minses places d'aparcament. Al costat hi ha un generós pati de l'Escola universitària ERAM, però tancat amb unes pilones metàl·liques; impossible d'accedir-hi. També "es diu" que no massa lluny hi hi ha un solar d'un club de tennis, però cap indicació, fixa o provisional, del camí per accedir-hi. O sigui que t'has de buscar la vida com pots, de nit, de mala manera en una ciutat que ha crescut per damunt les seves possibilitats, o sigui de manera caòtica.
¿Tan li costaria a l'Ajuntament intentar col·laborar amb la organització de Temporada Alta retolant indicacions per ajudar eficaçment als visitants que fem l'esforç de desplaçar-nos buscant una oferta cultural potent, la que està donant bon nom a la zona? Per acabar-ho d'espatllar, quant s'ha acabat la funció i has aconseguit trobar el lloc on has deixat, bé o malament, el cotxe i vols tornar cap a casa, sigui direcció Barcelona, França o Igualada per l'Eix Transversal, no hi ha un sol rètol —o n'hi ha tan pocs que ni es veuen— que t'indiqui quin camí has de seguir. Has d'optar pel sistema dónde va Vicente i seguir per allà on va la majoria de cotxes per sortir de la ciutat i si tens mala fortuna pots estar seguint els que van en direcció França quan tu volies anar en sentit Barcelona.
Sóc dels que penso que els esdeveniments importants necessiten la col·laboració de tothom: organitzadors, això que ara se'n diu societat civil i especialment els poders públics, especialment l'Ajuntament del lloc on es fan els esdeveniments. Puc tenir una visió esbiaixada, però pels comentaris que fa anys sento sobre la col·laboració municipal, em penso que no és així.
Jo, entre el tard que va acabar l'obra d'ahir i la feinada que vaig tenir per trobar el camí de tornada, vaig arribar a casa passades les tres de la matinada. La meva dona em va dir, potser amb un toc de gelosia, que això és amor al teatre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada