25 de gen. 2018

Peaky Blinders

PEAKY BLINDERS
(Sèrie de Steven Knight)





          Peaky Blinders és una sèrie de televisió anglesa produïda per diferents companyies, entre les quals la BBC. S'han emès quatre temporades de sis capítols cada una fins el 2017 i la cinquena sortirà aquest 2018. A Espanya es pot veure per Netflix, el canal d'streaming. És una sèrie de gàngsters en el més pur sentit de la paraula: família, joc il·legal, manipulació d'apostes, destil·leries clandestines... Res a envejar a les millors del panorama internacional com The Sopranos, The Wire, Boardwalk Empire...
          Arrenca l'any 1918 una vegada acabada la Primera Guerra Mundial i passa a la segona ciutat del Regne Unit, Birmingham, de on és la família Shelby, una saga mig anglesa mig gitana caracteritzada per portar un especial tallat de cabells i anar sempre cofats amb gorra, on a la visera hi porten cosides unes fulles d'afaitar que utilitzen per ferir (i cegar) als seus contrincants. D'aquí podria venir el nom. Històricament aquesta banda va existir, tot i que sembla que eren més d'una que s'anomenava així.
          Des del punt de vista històric està feta amb rigor britànic; naturalment la trama és de ficció, però l'ambientació, el moment de postguerra, la tensió anglo-irlandesa pre independència, i les clavegueres de l'estat, amb Winston Churchill inclòs, són de llibre.
          El càsting és de nota alta, començant pel protagonista Cillian Murphy que interpreta al cap de la família. Tot i saber que només és una projecció a la pantalla de TV, costa aguantar-li la mirada. La resta de personatges, i n'hi surten molts, està al mateix nivell, des dels papers més curts fins als bàsics.
          Un altra punt destacable és el vestuari; en això els anglesos excel·leixen. La família protagonista és d'extracció molt baixa i als vestits se'ls nota la roba de poca qualitat i una confecció gens acurada, i el mateix passa amb la decoració de les cases. A mida que van adquirint categoria, vestuari i ambient també van millorant
          Però el que destaca és el guió del propi creador de la sèrie, Steven Knight. Es nota que està pensada des del principi a la fi, doncs no hi ha ni una fissura, cap esquerda. Els joves que han tornat de la guerra estan tocats pels dies de trinxeres del Somme, la màfia jueva menystinguda pels seus contrincants. Hi ha trames paral·leles entroncades amb els conflictes de les grans fàbriques de la ciutat, la BSA (British Small Arms), la Austin, totes empreses històriques de la ciutat... Penso que és dels guions més ben travats que he vist mai.
          La música ve signada per Martin Phipps, però no tota, doncs utilitza temes aliens que no es corresponen a l'època, com la que encoixinen els crèdits que son presentats al so de Red Right Hand del incomparable Nick Cave & The Bad Seeds. És espectacular veure les imatges d'una Birmingham de postguerra, bruta, metal·lúrgica al so d'aquest tema "modern".
          Acabo amb les interpretacions, bones, boníssimes, molt al estil anglès, Royal Shakespeare Company o BBC style. Del primer protagonista fins a l'últim "maldito" que només beu una cervesa al pub, el nivell és igual de bo, per això se'n diu nivell, per estar anivellat. Dona gust notar aquesta absència de divisme on només hi ha actors que fan exactament el seu paper. Això engrandeix, i molt, les obres, al teatre, al cine o allà on sigui. Busqueu Peaky Blinders i gaudiu-ne. Segur que us atraparà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada