22 d’abr. 2018

UN PENSAMENT DE SAL, UN PESSIC DE PEBRE

UN PENSAMENT DE SAL, UN PESSIC DE PEBRE
(a l'Adoberia de Cal Granotes d'Igualada)




          Cal Granotes és una construcció industrial del segle XVIII on hi havia fins no fa massa una fàbrica on s'adobaven pells, una adoberia, ara convertida en museu i adscrita al Museu de la Pell. Sortosament s'hi fan altres activitats, com el Cicle de Música i Paraules anomenat "De pell Sensible".
          Doncs dins d'aquest cicle avui hi hem vist un espectacle meravellós: Montserrat Roig: Paraules d'Avui, un homenatge a l'escriptora que ens va deixar massa aviat, una selecció d'articles recollits a "Un pensament de sal, un pessic de pebre. Dietari obert 1990-1991", articles que la Roig va escriure al diari Avui.
          L'actriu Mariona Casanovas, acompanyada pel guitarrista Emili Cuenca fa un repàs a temes com el feminisme, la justícia social, la lluita contra l'oblit, la discriminació racial, la llengua, la pau...
          És un espectacle de petit format, però gran en qualitat on Casanovas es posa (ens posa) a la pell (sensible) d'aquesta noia irrepetible que tenia el do, no massa comú, de saber dir en paraules senzilles, grans coses. És aquest tipus d'escriptura que arriba a tothom per la seva claredat i simplicitat. Uns articles que tan entén l'erudit expert en José Luis Borges, com la meva tieta Pura que li costa ajuntar massa paraules seguides.
          Amb aquesta sòlida base, Mariona Casanovas basteix una posada en escena que et sedueix des del primer moment amb la seva afabilitat, que et fa emocionar quan parla del llibre de l'Anna Vila i la seva filla disminuïda —que a Igualada coneixem bé—, o de les mares argentines de la Plaza de Mayo. però també et fa somriure quan relata els dinars de Nadal d'aquella família en que el pare "espriueja".
          Al programa de mà no hi consta de qui és la direcció, però sigui de la mateixa actriu o d'algú aliè, és per treure's el barret. La interacció amb el guitarrista Emili Cuenca acaba d'arrodonir l'espectacle que, repeteixo, és d'una gran qualitat. La propera sessió d'aquest cicle serà sobre Federico García Lorca. No ens el perdrem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada