1 de set. 2018

EL AMANTE DE LOS CABALLOS

EL AMANTE DE LOS CABALLOS
(a La Badabadoc)




          Bon començament de temporada teatral per a mi amb El Amante De Los Caballos a La Badabadoc, la petita sala del barri de Gràcia on s'hi ha vist molt bon teatre argentí de petit format, d'aquell que si es fa en un teatre gran o mitjà es perden els detalls.
          El Amante està basat en relats de Tess Gallagher, publicats el 1987 sota el títol de The Lover Of Horses i la protagonista es posa (i ens posa) en la pell de la néta i la filla d'una família força particular: avi bevedor i xiuxiuejador de cavalls —recordeu la peli dirigida per Robert Redford?— i pare jugador empedreït de cartes i també bevedor impenitent. La mare una mica al marge i queixant-se d'aquella família per a ella tan galdosa.
          Amb aquesta base els components de Moscú Teatro han passat les històries de Gallagher de l'Amèrica del Nord a l'Argentina i l'actriu Ana Scannapiedo, sota la direcció de Lisandro Penelas, també l'adaptador, ens ha servit uns monòlegs preciosos, recitats amb aquell deix tan dolç dels rioplatenses anomenat seseo o també sheísmo.
          Com diu el programa una estranya màgia s'apodera de les accions de la protagonista, amb gestos aliens a ella i actes intuïtius sense que en sigui conscient, però inundant el teatre de poètiques emocions. El moviment escènic és molt bo tot i que també molt particular, però al final el que ens queda als espectadors és la sensació que hem assistit a un recital poètic que ens ha inundat d'amor, l'amor d'una filla i néta d'una família ben particular.
          Tot un recital de la protagonista Scannapiedo excel·lentment dirigida per Penelas. Una hora curta de bon teatre, senzill, captivador... i tots sabem el difícil que és ajuntar la qualitat sense servir-se d'artificis. Per això penso que és una obra que cap aficionat al teatre s'hauria de perdre. La teniu en cartell a La Badabadoc només fins el dia 9. Ho tornaré a repetir per si a algú no li ha quedat clar: qualitat i senzillesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada