3 de set. 2018

Young Frankenstein

YOUNG FRANKENSTEIN
(al Garrick Theatre de Londres)




          L'any 1818, una joveníssima Mary Shelley va publicar una novel·la romàntica i gòtica: Frankenstein, O El Modern Prometeu. El que ella no sabia és que 156 anys després un altre escriptor i guionista de cine, faria aparèixer el nét del científic de Transilvania, tot i que ell assegurava que es deia Fonkonsteen, i que 33 anys més tard, encara, aquest mateix guionista i director de cine —sí, ho heu endevinat, és Mel Brooks— convertiria la seva història en un musical anomenat (com la pel·lícula) Young Frankenstein.
          Després de la seva estrena a Broadway el 2007 ha rodat pel món i jo la vaig veure la passada setmana a Londres l'últim dia que la feien. No va ser casualitat, vaig adequar el viatge per no perdre-me-la. Tot i així, em sembla que en vista de l'èxit la reposaran en breu.
          Mel Brooks és un d'aquells paios que són com el porc, d'ells s'aprofita tot: és guionista, actor, productor, director, compositor... i li queda temps per ser una persona divertida i activa. Avui als seus 92 anys encara està produint una peli i actuant en tres que encara no s'han estrenat, però anem al que vaig veure al teatre.
          La història s'ajusta exactament a la pel·lícula, on el jove científic nord americà, especialista en el cervell humà, rep la notícia que el seu avi, el doctor Frankenstein, li va deixar en herència el castell de Transilvània, on va fer l'experiment de ressuscitar un mort. Decidit, empren el viatge i una vegada allà repetirà l'experiment, ajudat dels servidors de l'avi: Fraü Blucher la regenta de la casa, Igor el criat geperut que no se sap mai si té la gepa a l'esquerra o a la dreta, Inga l'explosiva rossa que està com un pastís de melmelada de gerds...
          És una peça intranscendent, però divertidíssima, molt dinàmica i amb números musicals i de dansa trepidants. Quan el jove Frankenstein presenta el monstre en un teatre per demostrar l'èxit de l'experiment, es munten un número de ball que fa saltar les llàgrimes de riure.
          No és una obra de la magnitud del Fantasma de la Òpera o Els Miserables, però com tot el que es fa al WestEnd és realment notable. 22 actors-ballarins i 9 músics a càrrec de l'orquestra. Vestuari, il·luminació i escenografia espectaculars. Com que era l'últim dia, ens hi van afegir algun bis i els aplaudiments em van fer témer que el Garrick Theatre s'ensorrés, que ja és una mica vell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada