22 d’ag. 2011

FESTA MAJOR DE SANTS
(Sabíeu que...?)







     Sabíeu que la Festa Major de Sants és per Sant Bartomeu? I perquè? Doncs per culpa, o gràcies a la fàbrica tèxtil La España Industrial.

     A meitat del segle XIX, a Igualada, on es començava a notar el moviment  “ludista” (el que s’oposava a la mecanització per por a perdre la feina) es va construir la que havia de ser una de les cotoneres més modernes del país, amb 160 cavalls de vapor. 20.000 fusos, 500 telers i feina per a quasi 1.000 obrers, però pocs dies abans de posar-la en marxa, un incendi la va destruir totalment. En una de les poques parets que varen quedar dempeus s’hi va trobar la següent inscripció:

Soch un mussol y vaig tot sol;
Si no ho dich, ningú ho sabrà;
Si el torneu a fer, el tornaré a cremar.

     La propietat va decidir no tornar-se-la a jugar i va traslladar el projecte a Sants, on va funcionar molts anys. També hi va portar els comandaments per fer-la funcionar, encarregats, contramestres, majordoms, etc... ja que a Sants no hi havia suficient personal amb experiència, i com que a Igualada la Festa Major es celebra per Sant Bartomeu, tot aquell personal va decidir fer el mateix i al final va quallar fins a convertir-se en la festivitat de la vila, avui barri de Barcelona.
     A Igualada, l’edifici es va reconstruir i va ser ocupat fins l’últim terç del segle XX per una adoberia. Sempre se la va anomenar “El Vapor Cremat”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada