11 de febr. 2012

Tot

TOT
(al Teatre de l'Aurora d'Igualada)




El Teatre de la Aurora d’Igualada és una sala petita, poc més de cent seients, que pertany al que en podríem dir l’off Brodway de Barcelona. Utilitza el local, remodelat, d’una antiga cooperativa: l’Econòmica, fundada al 1904, una cooperativa obrera on els socis hi compraven queviures. Per aquest motiu molta gent (en aquella època hi havia força analfabets funcionals) en deia la “comprativa”. Acabat l’apunt històric, parlem del que s’hi ha vist avui.
Tot, de Rafael Spregelburd, és un encàrrec de la Shaubüne de Berlín per commemorar la caiguda del mur. Crec que l’adaptació i versió catalana es va estrenar a Temporada Alta i després va passar pel Lliure, però jo no n’estic segur.
És una obra que en part es podria catalogar com a teatre del absurd, però va més enllà. Està estructurada en tres parts ben diferenciades i en cada segment es planteja preguntes diferents: perquè els estats es converteixen en burocràcia? Perquè l’art es converteix en negoci? Perquè totes les religions en converteixen en superstició?
Una veu en off ens va conduint en cada tema, un recurs que està molt ben utilitzat. El text és molt bo, tot i que sembla que ha estat força manipulat per adaptar-lo a la nostra idiosincràsia. Els actors de la Mentidera Teatre ho han fet molt bé, amb una posada en escena senzilla, però efectiva. El teatre i el bolo de fi de setmana tampoc donen per a més.
Poc públic. Aquesta nit a Igualada se’t glaçava fins i tot l’enteniment i la gent d’ordre no ha sortit de casa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada