30 de jul. 2013

Antoine Hervé - La Leçon de Jazz

ANTOINE HERVÉ - LA LEÇON DE JAZZ
(al Petit Louvre - Templiers del 6è Festival d'Avinyó)




Dins del Off és normal trobar coses curioses que no són ni teatre, ni pallassos, ni ballet, ni mim... És el cas d’Antoine Hervé, un  músic, compositor, director d’orquestra... i especialment pedagog amb dots de comunicació. El seu espectacle La Leçon de Jazz és molt recomanable i per acabar-ho d’arrodonir el feia a en una església que ja no està en funcionament —no sé mai si s’ha de dir desacralitzada o despasteuritzada— la capella dels Templaris, allò que els cursis en dirien un marc incomparable.
La posada en escena —perquè hi ha posada en escena— és molt simple, però ben pensada: un piano i una pantalla on es projecta zenitalment el teclat i, naturalment les mans del pianista. Hervé es presenta amb un micròfon inalàmbric i comença explicant i tocant, certs rudiments musicals: to major, menor, les sensacions que ens provoca; la cultura clàssica europea, que són les tensions i com es resolen per que el nostre esperit quedi en pau. Música d’altres cultures, música modal... un repàs ràpid per la història de la música, però no des del punt històric i de grans autors, sinó de sensacions —oriental, àrab, flamenc, blues...— i aquí enganxem amb el jazz, i aleshores ens orienta cap a un gran músic d’aquesta disciplina, cada dia un de diferent.
A mi em “va tocar” Bill Evans; vaig tenir sort, un dels meus pianistes preferits, i no en tenia prou de tocar els seus temes, explicant com i en què va innovar i els grans músics amb qui va col·laborar, sinó que tocava com ho feia ell, doblegat damunt el teclat, com si s’amagués, doncs era una persona molt introvertida.
Així de senzill i així de bo. Un excel·lent espectacle del que surts satisfet i amb més coneixements dels que tenies abans, cosa gens menyspreable.

2 comentaris:

  1. Quina sort haver pogut escoltar en viu aquest músic sensacional! és un gran piaista i, efectivament, grand divulgador i pedagog que admiro molt, tot i que no l'he pogut veure en directe mai.
    Enhorabona pel teu blog, que acabo de descobrir i penso seguir!
    http://afinaciodepianos.blogspot.com.es/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Realment aquest home és un crack! Gràcies pel teu elogi del blog.

      Elimina