13 de set. 2015

Psicosi de les 4.48

PSICOSI DE LES 4.48
(a La Seca Espai Brossa)A Sarah Kane se la considera una de les figures clau en la dramatúrgia anglesa de l'últim terç del segle XX, però tenia greus problemes psiquiàtrics i estava dominada per contundents depressions, que la van portar a suïcidar-se als vint-i-vuit anys. És per això que la seva obra no és massa extensa. Just abans de morir va escriure un monòleg: 4.48 Psicosis, títol que fa referència a l'hora en que més suïcidis es cometen, segons l'estadística anglesa; és l'hora en que s'acostumen a acabar els efectes dels fàrmacs presos o subministrats al anar a dormir.
La peça, complicada i difícil, és una mena de manifest en que la actriu (l'autora) ens parla del desig de viure i estimar, però també de la seva impossibilitat de fer-ho, de la seva desesperació. Colpeix per la fredor amb que ho explica.
Tot i ser considerada un monòleg, en el recitat hi intervenen altres personatges, com el seu psiquiatra. A l'estrena a Londres, l'any 2.000, es va muntar amb tres actors: dues dones i un home —que ignoro com es repartien els rols— i això em fa dubtar, perquè a mi el que ens han ofert a La Seca se m'ha fet difícil de seguir i penso si en la versió de l'estrena a Londres la cosa hauria estat més comprensible. Veia el que li passava a la protagonista, m'esgarrifava la seva impossibilitat d'arribar als seus desitjos existencials, però no he pogut entrar dins del seu problema i això m'ha distanciat una mica, o potser força del personatge. Hi ha hagut una pila de símbols que no he entès, com el de les pissarres escampades per terra i més endavant la seqüència de números amb el 7 com a fix (si no recordo malament) descendent a partir del 100.
Tot i així vull que quedi constància que l'Anna Alarcón s'hi ha deixat la pell, en un paper que m'imagino molt difícil i esgotador. Penso que els espectadors, tres quartes parts de la sala Joan Brossa distribuïda a tres grades, han premiat aquest esforç amb llargs aplaudiments. A la sortida m'he trobat amb amics "teatreros" amb els que hem coincidit en la valoració de l'obra: "no te la sabria explicar" m'ha dit un, però han aplaudit de valent per l'actriu.
En quant a l'escenografia tampoc he entès de que anava. L'escenari estava ocupat per unes bigues metàl·liques que no he sabut interpretar que significaven i al fons, una cadira que només d'entrar m'ha suggerit una cadira d'execució, ja fos garrot vil o elèctrica. Haig de reconèixer que m'ha esgarrifat força, tot i no saber perquè.

7 comentaris:

 1. Hola!
  Encara no he vist PSICOSI de les 4.48, però ben aviat. Ahir relacionat amb la Sarah KANE van fer una lectura dramatitzada BLASTED (Rebentats) d´aquesta autora. Ens va agradar molt amb en Mingo Ràfols i cia. Tot al c. Flassaders.
  Psicosi té molt bones crítiques.

  Imma C.

  ResponElimina
 2. L'acabo de veure i m'ha agradat força. No m'he distanciat, ans al contrari. De fet moltes angoixes són tan comunes si et fixes en el món que s'entén perfectament. Si coneixes diagnòstics i fàrmacs encara més. És intensa i diu moltes veritats

  ResponElimina
 3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 4. Que vol dir "l'autor ha eliminat el comentari"? Jo sóc l'autor del bloc i no he eliminat res.

  ResponElimina
 5. Que vol dir "l'autor ha eliminat el comentari"? Jo sóc l'autor del bloc i no he eliminat res.

  ResponElimina
 6. Josep,

  Jo diria que l'Olga ha eliminat, finalment, un comentari propi.
  La teva crítica de Bluff m'ha animat a vure-la. M'hi deixaré caure abans de l'onze.


  Salutacions, Frank

  ResponElimina
 7. P.assava per dir que el text de PSICOSIS 4.48 es va publicar al setembre passat, coincidint amb l´estrena a la Seca-BROSSA.
  Es pot trobar a l´editorial Lleonard Muntaner.
  La llegírem!

  Imma C.

  ResponElimina