6 de gen. 2014

Django Desencadenat

DJANGO DESENCADENAT
(Pel·lícules)




La primera mitja hora de la pel·lícula és acollonant. És com una peça de Johan Sebastian Bach, on cada nota està al seu lloc, en el tempo just i en perfecta concordança amb la resta de la partitura. El paper del Dr. King Schultz —interpretat magníficament per Christoph Waltz— és un bombó, un d'aquells rols pel que qualsevol actor mataria per poder-lo interpretar. Els 135 minuts restants, penso, ja no estan al mateix nivell, però...
To i així, crec que és una bona pel·lícula on el Sr. Tarantino ha explicat el que ha volgut, ha fet un homenatge als antic westerns —començant per els crèdits amb les lletres vermelles cremades sobre fons de desert al més pur estil Technicolor—, més homenatges als spaguetti western de Leone —moviments lents i bales trinxant cossos, encara amb més lentitud mentre esquitxen sang— i una història d'allò més previsible.
Penso que el guió ha estat molt ben treballat i quan el relat es desmarxa ho fa amb tota la intencionalitat. Crec que hi ha moments en que la història grinyola, però no per descuit, sinó perquè el Sr. Tarantino se'n fot de nosaltres. L'escena del texans amb caputxes blanques —inicis del Ku-Klux-Klan— queixant-se que no veuen una merda a través d'aquella mena de burka amb dos forats, és impagable, sembla extreta d'un còmic.
Personalment m'hi ha sobrat violència, no l'agresivitat "normal" de les escenes d'enfrontament armat, sinó les gratuïtes per explícites, com la lluita dels mandinga amb final excessivament inclement; però Tarantino ja ho té això, no te manies en mostrar com uns gossos destrossen a un esclau: en això actua com a notari, només fa constar els fets.
En quant a vestuari, música, fotografia i escenaris, la peli és impecable. Els americans tenen una industria potent capaç de fer-nos creure el que el director els hi ha encomanat. Tot i els inconvenients que he citat, penso que és una peli de visió imprescindible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada