31 de gen. 2014

La Gran Duquesa de Gerolstein

LA GRAN DUQUESA DE GEROLSTEIN
(al Teatre Gaudí Barcelona)



Jacques Offenbach va ser un compositor nascut  a alemanya, però nacionalitzat francès, un dels creadors del gènere de l'opereta. Particularment penso que no va ser un gran autor, però es coneixia l'ofici i a la seva època va assolir grans èxits, tot i que van durar més aviat poc.
L'any 1867 a París es celebrà l'Exposició Universal, un dels grans esdeveniments de l'últim terç del segle XIX i a Offenbach se li encarrega una òpera bufa i crea La Gran Duquesa de Gerolstein que s'estrenarà al Théâtre des Vairiétés. A l'estrena hi assiteixen l'emperador Napoleó III de França, el rei Eduard VII d'Anglaterra, el zar Alexander II de Rússia, l'emperador Francisco José d'Àustria, Otto von Bismarck de Prúsia... menys jo, tothom. Imagineu-vos el luxe, les sedes del vestuari dels actors, les llums, el munt de músics del fossat del teatre. Per força havia de ser espectacular i, és clar, va ser un èxit.
Ara agafeu l'obra —que analitzada fredament és fluixeta, fluixeta— i amb el corralito que estem patint reduïu els actors a quatre, el vestuari a la mínima expressió i l'orquestra a un pianista que de vegades toca l'acordió. Els actors no ballen, canten justet a excepció de la noia que fa el paper de Fritz, els arranjaments musicals són plans, en part perquè la música no dona per a molt... doncs potser no ha estat massa bona idea recuperar aquesta obra que te com a gran qualitat i fet diferencial el luxe de quan es va estrenar al país de la grandeur, però tothom sap que Napoleó III ja fa temps que cria malves. Penso que hi ha coses que fan de mal trasplantar o s'hi ha de dedicar un talent que en aquest cas jo ho he sabut veure.
Tot i el que acabo de dir, vull que consti el meu respecte i admiració per la gent que es col·loca davant del públic i ofereix, a pit descobert,  la seva creació. Segur que no tothom pensa com jo. El Gaudí Barcelona amb poc públic, cosa que ja comença a ser massa habitual amb l'IVA desbocat per culpa de la gentussa del PP.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada