19 de febr. 2011

LA MORT D'IVAN ILITX
(a la Biblioteca de Catalunya)





La Mort d’Ivan Ilixt no és una obra de teatre, és una novel·la curta de Lev Tolstoi, una petita obra mestre com quasi totes les de l’escriptor rus.
         A partir d’aquí l’Oriol Broggi i en Jeroni Rubio n’han fet l’adaptació per al teatre amb un gran encert. La novel·la està escrita en tercera persona impersonal i l’adaptació comença així per passar-se a primera persona, creant un efecte contundent. Els adaptadors també han fet santament en no inventar-se diàlegs, sinó en fer recitar parts de l’obra als tres actors que no representen un paper determinat; els van intercanviant. Hi ha una quarta persona que actua de pianista i cantant i al final de ballarina.
        L’obra narra la història d’un home corrent, un jutge, a la Rússia de l’època un buròcrata, que aspira a portar una existència benestant i tranquil·la, però que no se’n surt ja que la seva vida familiar no funciona. Una malaltia sobtada, encara jove, ho acaba d’espatllar tot. Ara al dolor físic s’hi barreja el moral i les pors d’encarar-se amb la mort, que és el final, d’ell i de la obra.
        L’escenografia, senzillíssima: tres cadires, un banc i un tamboret es resol amb la il·luminació; al fons un piano de cua. Els actors, Òscar Muñoz, Pilar Pla i Jacob Torres, molt bé, continguts i matisats i tot això gràcies a la direcció. L’Oriol Broggi trobo que cada dia ho fa més bé. Llàstima que al final la pianista es converteix en la mort i en un ball que no lliga ni amb mà de morter, s’emporta al difunt Ivan Ilitx cap el més enllà.     Aquests dos últims minuts grinyolen de veritat.
        Sense estar ple, la sala de la Biblioteca feia goig. El públic aplaudint amb ganes. Si podeu no us la perdeu (fins el 6 de març).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada