19 de maig 2012

One hundredth of a second

ONE HUNDREDTH OF A SECOND
(curt per reflexionar)




Els fets no són sempre agradables. El curt que us proposo veure a continuació no és real, es una ficció, un conte visual de poc més de cinc minuts, que fa reflexionar sobre moltes coses. Us avanço que és molt dur, però també és molt bo. No és real, però podria ser-ho. Hi ha massa guerres i conflictes al món perquè no puguin passar coses així. Cliqueu damunt el link. 
Una vegada vist, la primera pregunta és: perquè hi ha tantes hostilitats al món? Perquè s’ha acumulat tant d’odi? De on surten tantes i tantes armes? Qui s’enriqueix amb aquest tràfec? Aquesta qüestió és senzilla, de primer curs, i la majoria dels governants només la saben contestar amb cinisme.
La següent és més complicada. És moralment lícit fer d’espectador davant d’un cas com aquest, que segurament s’ha produït centenars de vegades? D’entrada et rebel·la veure com els fotògrafs no fan res, no surten en defensa del innocent davant del que, segurament per ser d’una altra ètnia o religió, l’està amenaçant i terroritzant.
Passat aquest primer pensament et dius que qualsevol que surti per defensar una situació com aquesta serà eliminat, però et continua provocant arcades la seva passivitat.
Però possiblement aquest plantejament que acabo de fer sigui fals; la fotògrafa del curt no està passiva, està fent la seva feina, justament una feina molt important perquè així ens assabentem de les atrocitats que es perpetren a les guerres, especialment contra els civils, i potser gràcies a aquests periodistes de primera línia avui s’està jutjant a criminals en tribunals internacionals. Hi ha més preguntes, però no em vull allargar.
De tot aquesta reflexió només tinc clara una cosa: entenc la reacció de la fotògrafa premiada en el concurs internacional de fotoperiodisme davant la seva obra: fugir esgarrifada escales amunt per amagar-se darrera una porta i plorar, plorar desesperadement. No ha sigut la única.
(Aquest curt és de l’any 2006 i el va escriure i dirigir Susan Jacobson. La traducció al català podria ser “Una centèssima de segon”)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada