3 de nov. 2012

El Nom

EL NOM
(al Teatre Goya)




Com que aquest pont de Tots Sants tenim una de les nostres netes a casa, hem buscat una obra divertida a la cartellera, i hem triat El Nom. He hagut de vèncer la meva reticència a anar al Teatre Goya Freixenet (o és l’altra?) perquè té una acústica realment deplorable i el sistema d’aire condicionat de tan en tant s’esvalota i fa tota mena de sorolls a partir de la meitat de la platea, però com que he comprat fila 1, doncs aquests problemes no es noten, i l’hem encertat.
El Nom és una comèdia en el sentit més clàssic de la paraula. Té un text molt ben travat i intel·ligent, una adaptació del Jordi Galceran adequada a Barcelona que li permet domesticar els gags i un repartiment fruit d’un càsting ben fet. És la primera obra dels autors: Matthieu Delaporte i Alexandre de la Patellière i de moment no han fet res més, excepte dirigir la mateixa peça al cinema. Felicitacions als autors novells perquè la comèdia és molt divertida.
Un matrimoni jove convida a casa seva a sopar al germà de la dona i la seva parella que està embarassada. També vindrà l’amic comú, encara solter. El futur pare està exultant perquè acaba de saber que la criatura serà un nen i mentre ensenya la eco i esperen que arribi la futura mare, que s’ha retardat, desafia als amics que endevinin el nom que li posaran. Quan finalment els el desvetlla tothom calla; ningú s’ho pot creure. A partir d’aquí s’obrirà la caixa dels trons i...
La posada en escena és molt bona i tot i que haurien pogut passar amb un senzill sofà, s’han gastat els calerons i el Joan Sabaté ha muntat un pis complet: menjador, biblioteca, terrassa al fons... Però el millor, a banda del text, han sigut les actuacions. Jo destacaria la del Lluís Villanueva, però la resta també ha estat molt bé, inclosa la del Joel Joan que quasi no s’ha desmarxat (potser en dos moments puntuals). Com a director ho ha fet de nota, exceptuant els dos moments esmentats en que al ser actor i director a la vegada li costa controlar-se. Aquest xicot és bo i crec que hauria d’optar per una cosa o l’altra. És una mica Jack Nicholson, ja m’enteneu...
Una bona nit de teatre. El Goya ple fins a la bandera i tothom ha sortit molt satisfet després d’escalfar-se les mans aplaudint. Possiblement junt amb La Bête siguin les dues obres més divertides de la cartellera actual, i a fe de Déu que després d’escoltar a la Alícia Sánchez Camacho ens convé somriure i fins i  tot, si pot ser, riure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada