2 d’ag. 2019

SHAKESPEARE

SHAKESPEARE
(Opinió)




Tothom sap que William Shakespeare va escriure les seves obres a cavall dels segles XVI i XVII, una època en que les dones estaven mol poc considerades; passaven de la obediència al pare a la del marit, i tururut viola (estic simplificant molt). En els últims cinc-cents anys les coses han millorat, però encara no estem com per tirar coets. Descobrir a aquestes altures que una gran part de les obres del bard eren masclistes, com de tants i tants autors, no és per posar-se medalles, més aviat és arribar tard. Els moviments feministes han treballat i treballen per erradicar el masclisme, arrelat des dels principis dels temps en les societats patriarcals. Dit això, vull parlar d’un fenomen que he observat últimament en el teatre.
Un debat força constant i una lluita per no discriminar als intèrprets per qüestions de gènere, una lluita difícil perquè al llarg de la història els autors en general i els dramaturgs en particular han sigut homes i els papers principals els hi eren reservats. Tornant a Shakespeare, Titus Andrònic és un home, un general, perquè fer la guerra era feina d’homes, mentre les dones es quedaven a casa tenint cura de la família i parint fills. En canvi Lavínia, la seva filla, és la que rep les màximes vexacions de dos homes que la violen i la mutilen; perquè? Per què és una dona i en aquells temps eren el reposo del guerrero, volgut o forçat.
Sempre he dit que Shakespeare és com el porc, que d’ell s’aprofita tot. He vist moltes obres del d’Stratford, algunes sense moure ni una coma i moltes modificades, i d’aquestes últimes amb canvis molt intel·ligents i d’altres amb gran barroeria, que s’han carregat l’obra directament, la última amb uns afegits de vergonya aliena (segons ho veig jo).
Penso que seria més educatiu no alterar excessivament els clàssics per fer-los quadrar a la voluntat del director o productor, i explicar el context en que eren escrites, que a la fi és la història. Us imagineu modificar i potinejar les obres de Wagner perquè a Israel eren considerades obres antisemites? No van tenir nassos per fer-ho i van optar per ignorar Wagner i prohibir interpretar-lo; cap bona solució perquè es comença prohibint obres d’art i s’acaba com a la Russia comunista. A continuació penjo la ressenya de l’obra de Shakespeare que he vist.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada