15 de febr. 2020

EL FOYER DEL LICEU

EL FOYER DEL LICEU
(Opinió)



          Volia fer la ressenya de l’òpera de cambra Diàlegs de Tirant e Carmesina, però abans vull fer una reflexió sobre el local on s’ha fet la representació: el Gran Teatre del Liceu; bé, el Foyer, allà on els habituals es prenen una copa abans i durant els entreactes de les representacions, o alguns espectadors escolten les explicacions que es dona algun expert just abans d’aixecar el teló.
          El Foyer com a bar és correcte; n’he vist de més acollidors, però també de més acollonidors (en el sentit de que fan por).  Com a lloc on donar conferències és absolutament millorable, doncs mentre el conferenciant (habitualment penso que ho fan molt bé) ens il·lustra s’han d’escoltar sorolls de bar remors de culleretes contra platets, on només hi falta la remor de fitxes de dominó damunt una taula de marbre o algú que canti “les quaranta”. Com a local on representar obres de cambra és impresentable. No té cap qualitat com a sala de teatre. Cadires incòmodes per aguantar una òpera, terra absolutament pla; a partir de la tercera fila desitjaries decapitar els espectadors de les files anteriors...
          I jo em pregunto ¿un teatre modern com és el Liceu, pràcticament del segle XXI, després de la reconstrucció no hauria de tenir una sala “petita” en condicions com la del Petit Palau per fer-hi representacions de petit format?
          Soc dels que penso que la reconstrucció del Liceu va ser un absolut despropòsit. Mantenir l’antiga estructura en ferradura que condemna a una pila de butaques a no veure res: sense visió vol dir no veure “una merda”, em va semblar un disbarat. Es podien emmirallar en el Barbican de Londres, teatre gran on no hi ha ni una butaca “per pobres”. Tècnicament el Liceu és uns teatre molt ben equipat, on es poden programar diferents òperes gràcies a un sistema d’ascensors complicat... però a l’espectador el que l’interessa és “veure” la obra perquè, no ens oblidem de que una òpera és teatre, no un concert on anem a “escoltar”; a la òpera hi anem a “veure” amb tots els sentits.
          Em centro perquè reconec que me n’he anat d’una cosa a l’altra. Conclouré dient que alguns hauríem agraït molt anar sa l’Espai Lliure de Montjuic (per exemple) a veure aquest Tirant. Una mica menys de dues-centes butaques còmodes, bones condicions, grada ben escalonada. Forma part de l’equipament cultural de la ciutat, és tan o més estimat que el Liceu...
          Callo perquè començaria a dir disbarats...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada