8 d’abr. 2011

EL MAL DEL ÍMPETU
(novel·la d'Ivan Goncharov)







          Per sort encara queden petites editorials que cuiden als lectors. Minúscula és una d’elles i de tan en tant ens fa un regal (en sentit figurat, doncs el llibre, o sou l’amant de la llibretera a l’haureu de pagar).
          El Mal Del Ímpetu és una novel·leta escrita l’any 1838 per un autor rus que per a mi és de culte: Ivan Goncharov. Recordeu La Conjura de los Necios de John Kennedy Toole? Una novel·la que es va fer molt famosa a principis dels 80? Doncs el senyor Goncharov, 120 anys abans va publicar Oblomov, amb un personatge que us recordaria a Ignatius J. Reilly.
          Però tornem al Mal del Ímpetu. Aquí l’autor contraposa la apatia d’alguns dels personatges amb la hiperactivitat que desperta l’arribada de la primavera a la distingida família dels Zúrov, residents a Petersburg. Una força irresistible els empeny fora de la ciutat, a anar d’excursió, a saltar a córrer a nadar... Des de l’àvia de més de vuitanta anys, fins als petits de la casa, tots es veuen arrossegats a una activitat frenètica en plena natura i això, és clar, és una malaltia de la que alguns fidels amics els volen protegir.
          Pura literatura russa, però res a veure amb Guerra i Pau, ni per volum ni per temàtica. Només cent pàgines ben escrites, ben traduïdes i publicades amb cura en format butxaca, ideal per a llegir al bus o al tren. Només en castellà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada