22 de set. 2011

LE COCHON DE GAZA
(Peli francesa)




Aquesta pel·lícula que hauríem de traduir com El Porc De Gaza, a la base de dades IMdb consta com Quan Els Porcs Tenen Ales. Per sort el títol no la fa ni més bona ni més dolenta. És una comèdia molt divertida situada en un lloc molt trist: la franja de Gaza. Tot i ser divertida, retrata molt bé la miserable vida que porten els seus habitants.
A partir d’una idea genial, el director i guionista Sylvain Estibal tira endavant una història digna de Ionesco. Un pobre pescador, que a causa de la prohibició israelita d’anar més enllà de quatre quilòmetres endins el mar, només pesca peix petit i una pila de sabates velles (totes del peu esquerra, es queixa ell) un dia treu de la xarxa un porc viu. Què en pot fer un musulmà d’un animal impur? Vendre’l als seus invasors israelians que el consideren tan impur com ells? Per altra banda sap que aquest animal té un valor, doncs a més està gras i lluent que fa goig de mirar.
Aquest és el plantejament. Nus i desenllaç, com deien els clàssics, al llarg dels 90 minuts del film. El final és una mica forçat, doncs el director vol donar un missatge d’esperança i reconciliació, però potser val més així; la situació en que viuen els palestins de Gaza ja és prou trista i la coneixem de sobres.
Un dels encerts del director és la tria de l’actor principal, Sasson Gabay, un iraquià que val la pena veure. La fotografia és excel·lent i la música molt interessant.
Tot i ser francesa, aquesta peli, a França, l’estan passant en versió original i és un encert, ja que la barreja de llengües (els palestins en àrab, els invasors en israelià i per entendre’s entre ells un anglès patètic en infinitius) encara et porta més a introduir-te en el caos en que viu el país. Si podeu aneu a veure-la. És encoratjador veure que amb quatre duros artistes independents tiren endavant projectes dignes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada