13 d’oct. 2013

El Autor Intelectual

EL AUTOR INTELECTUAL
(a la Sala Atrium)




A l'Atrium hi ha aterrat, per pocs dies, una companyia colombiana que es diu La Maldita Vanidad, que ens ha presentat la primera obra de la trilogia Algunos Asuntos de Familia. Se’n veu poc (gens?) de teatre colombià per aquí, però si tot és així potser valdria la pena veure’n més.
En l’obra d’avui es planteja el problema de que fer amb els avis, especialment en moments en que les famílies pateixen manca de recursos i viuen en pisos petits, però socialment encara estan ancorats en les tradicions del passat, com pot ser la societat colombiana. Aquí dos germans i una germana, els nois casats i amb fills, viuen aquesta tensió. De moment la bona dona —la mare que mai surt, un encert— viu amb un dels fills, però la nora ja no pot més, està a punt d’explotar i es convoca reunió familiar, però...
La obra és molt dura i està ben construïda; potser té el petit problema d’obrir molts dubtes i no tancar-los tots, però tampoc són primordials. El millor és el clima de tensió que es crea, això està molt aconseguit, fins el punt en que hi ha moment que quasi és inaguantable. En el meu cas han aconseguit posar-me molt nerviós, i quasi mai m’hi poso, ni en la vida real. L’autor i director Jorge Hugo Marín aquí l’ha clavat. Els actors ho han fet molt bé tots, destacant Ella Becerra en el paper de dona del germà gran, personatge detestable que no vol admetre la realitat. M’he hagut d’aguantar per no aixecar-me, fotre-li un crit i engegar-la a parir panteres (perdó).
La posada en escena és força particular, ja que en principi —segons el programa— és que els espectadors ho vegem a través d’un finestral, com si veiéssim la baralla dels veïns de l’apartament del davant. Remenant per la xarxa he pogut veure un vídeo en que és així i l’efecte és genial, però l’Atrium, per metres quadrats, permet el que permet. El vestuari perfecte: cada personatge reflexa la seva personalitat en la manera que vesteix. 
La sala plena del tot, forts aplaudiments, el públic content i els intèrprets agraïts. Llàstima que avui era l’últim dia, però si no l’heu vist i algun teatre la repesca, no dubteu ni un moment en anar-la a veure.
P.D. ni que em matin se explicar el perquè del títol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada