20 de juny 2014

Avergonyir-se del cognom

AVERGONYIR-SE DEL COGNOM
(Opinio)



A Castella sempre hi ha hagut una mena de gent cutre que s'avergonyeix dels seus cognoms, suposo que perquè els troben vulgars. I què és un cognom vulgar? Jo no en tinc ni idea, però torno a suposar que un cognom molt popular, o que porten moltes persones, com Rodríguez, Pérez, Martínez... que no signifiquen res més que fill de Rodrigo, fill de Pedro, fill de Martín. És la versió castellana del terminals son anglesos, com Williamson. Cognoms que aquestes persones que se'n avergonyeixen  no troben "distingit", que no presuposa ser d'allò que en diuen noble cuna o alt llinatge.
Aleshores aquestes persones recorren a l'estratagema, ben galdós per cert, d'ajuntar cognoms amb un guió intercal·lat, i els sembla que això els fa més distingits. És el cas de Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez. Dels cognoms paterns —José Maria Ruiz Gallardón i la seva mare Ana Maria Jiménez Aladrén— en va agafar tres, ajuntant els dos del pare. A moltes persones, actuar així els pot semblar una capullada i tenen raó: ho és, però a ells, els que s'ho canvien, els sembla el màxim de la elegància, sinó no ho farien.
S'explica el cas d'una persona que es volia canviar l'apel·latiu ja que es deia Joan Merda. El funcionari del registre ho va trobar assenyat i quan li va demanar com li agradaria dir-se, li va contestar Jeroni Merda. Només és un acudit, i dolent, però penso que no està lluny del nostre ministre de justícia, que a més de ser una mala peça, indultador de guàrdia civils impresentables per incivils, protector de fills que tenen accidents i s'escapen a casa del papa perquè amb tota probabilitat anaven pets, tenen vergonya de com es deien els seus pares i fan canvis ridículs que els sembla que els donen categoria. Doncs senyor ministre, d'allà on no n'hi ha no en raja; la categoria és una altra cosa que vostè segurament no reconeixeria ni que li posessin a la mà. En català hi ha una dita que diu: de porc i de senyor se n'ha de venir de mena, i vostè no crec que sigui un porc, però senyor...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada