30 de des. 2014

Lluís Soler. Dante, la Divina Comèdia

LLUÍS SOLER. DANTE, LA DIVINA COMÈDIA
(al Teatre Romea)



Segon "Solos" d'aquest hivern, aquesta vegada amb Lluís Soler recitant La Divina Comèdia, o sigui que hem anat sobre segur; l'autor: de referència; com a traductor: un dels grans, Josep M. de Sagarra; i l'intèrpret: l'actor que, penso jo, millor recita dels homes de teatre del nostre país. No podia fallar i no ha fallat.
L'escenari amb un faristol a l'esquerra, una taula i una cadira a la dreta i al fons un teló simulant una selva obscura (segon vers del Cant I). Soler ha aparegut i ens ha explicat algunes característiques del llibre, l'època, l'autor i el traductor; ha explicat com comença i el que passa al principi. Ha deixat la taula i s'ha encaminat al faristol i allí ha començat a recitar el Cant Primer. N'ha fet una part i ha tornat a anar a la taula i allí ens ha donat més explicacions.
Una classe magistral. El que hi havia en cada un dels nou cercles de l'Infern, perquè Virgili l'acompanyava, perquè el deixaria a les portes del Paradís. Que són els tercets encadenats, aquestes estrofes de tres versos que rimen entre ells amb ABA i el següent BCB i així endavant d'una manera que sembla impossible, però que tan Dante com els traductors catalans (Sagarra, Mira) han mantingut... I així hem anat avançant, recitant una part, aturant i donant explicacions. Ens hem passejat per uns quants dels nou cercles del Infern. Hem començat:

Al bell mig del camí de nostra vida
vaig retrobar-me en una selva obscura,
del detrurer vial la passa eixida

I al cap de setanta-cinc minuts que han passat volant hem sentit:

ell primer, pujant sempre, i jo segon,
del cel vàrem copsar les coses belles
quan arribàrem al forat, per on

sortirem a reveure les estrelles.

I així ens hem quedat a les portes del purgatori amb l'esperança que el recital continuarà. No puc negar que estic entusiasmat, com penso que ho estan els que ocupàvem mig Romea que hem aplaudit i aplaudit. Lluís Soler s'ho ha guanyat sobradament. A més de ser un intèrpret d'excepció, avui ens ha ensenyat una faceta de pedagog de categoria que m'agradaria no es quedés aquí. Alguns en voldríem més.
P.D. Aquesta vegada no han posat la veu en off avisant que apaguéssim el mòbils, ho ha fet el mateix Soler en persona abans de començar... Doncs de la fila 2, números parells per concretar més, a una senyora sabeu que li ha passat? Sí, ho heu endevinat: que l'han trucat i portava el telèfon obert. Fins quant gent així ens farà passar vergonya?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada