20 d’abr. 2018

AMOUR

AMOUR
(al Teatre de l'Ateneu dins la Mostra d'Igualada)




          Un altra espectacle de La Mostra d'Igualada d'aquells que ha valgut molt la pena: Amour, una peça de la companyia del País Basc —especialitzada en teatre familiar— Marie de Jongh. Teatre familiar que no s'espanta davant temes que els més pusil·lànimes consideren tabú, com l'amor lesbià.
          Amour, com el seu nom ja avança és una història d'amor que comença a l'infantesa amb quatre amics, dos nens i dues nenes, que mentre juguen van descobrint el món i a estimar sense saber massa el que estan fent, i fins i tot s'enemisten. De sobte han passat una pila d'anys i ja vells continuen enemistats... però com diu el programa de mà, el que no saben és que l'amor sempre dona una oportunitat.
          La peça és una filigrana escrita i dirigida per Jokin Oregi i interpretada per dues actrius i dos actors principalment, ajudats per una cinquena. És teatre de màscares portat a la perfecció, doncs al portar la cara coberta tots els sentiments els han de demostrar amb expressió corporal, i a fe que se'n surten amb nota alta. Sembla mentida que amb una careta, preciosa, magnífica, però que només té una expressió, es pugui transmetre tanta quantitat de sentiments: amor, tendresa, alegria, dolor... Tan les màscares com l'atrezzo estan signats per Javi Tirado, un veterà de les titelles i marionetes, molt lligat al Teatro Gorakada, autèntics experts en aquesta especialitat.
          L'escenografia també és magnífica. Amb unes estructures metàl·liques mòbils han fet una casa que després s'ha convertit en dues, i amb uns guixos hi han dibuixat aparells de ràdios que sonaven, timbres per trucar a la porta, sanefes per adornar les habitacions... I el vestuari... un vestuari acuradíssim, perfecte que ens ha situat a cada moment de la història, i tot embolcallat per unes músiques molt ben escollides que sonaven quan feia falta, sense atabalar ni molestar.
          Com podeu veure, per a mi un espectacle rodó, equilibrat i molt ben mesurat. M'ha recordat una peça que es va fer a Barcelona la tardor del 2015, també per una companyia del País Basc, els Kalunka Teatro, que es deia André i Dorine i anava de la pèrdua dels records per culpa de l'alzheimer i també la feien amb màscares.
El dia que veieu que fan Amour allà on sigui, no dubteu d'anar-hi. us fareu un favor, i si hi aneu amb canalla, encara millor. Hem tingut una gran Mostra!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada