1 de des. 2010

MARIO MONICELLI

Ens ha deixat Mario Monicelli, per a molts el rei de la comèdia, un dels grans del cinema italià. Amb 95 anys a l’esquena i una vida plena, va decidir no compartir els seus últims dies amb el càncer terminal que arrossegava. Dilluns es va aixecar del llit de l’hospital on estava ingressat, va obrir la finestra i es llençà des del cinquè pis.
Nascut al 1915, als vint anys ja va fer la seva primera pel·lícula, I Ragazzi Della Via Paal, codirigida amb Alberto Mondadori. Fins a l’any 1954 va dirigir un seguit de cintes en col·laboració amb Steno, moltes d’elles amb el gran Totó, per a continuació volar sol.
De les seves 68 pelis, en va fer de tota mena: des d’alimentàries a comèdies, drames i documentals. No cal posar exemples de les primeres; de les comèdies em quedo amb I Soliti Ignoti, aquí batejada com a Rufufú, de les dramàtiques amb La Grande Guerra, aquí La Gran Guerra i dels documentals Vicino Al Colosseo C’è Monti, aquí no estrenada comercialment i que literalment hauríem de traduir com Prop del Colisseu Hi Ha Monti, en referència al barri romà. Tot i així voldria ressaltar que fins i tot els seus films dramàtics estan plens d’humor. Si podeu, vegeu o torneu a veure La Gran Guerra: el duel de murris entre Vittorio Gassman i Alberto Sordi és impagable.
Per acabar ressaltar la vitalitat d’aquest jove quasi centenari. Amb 91 anys va tenir l’humor d’agafar els trastos i anar a Libia per filmar La Rose Del Deserto. Adéu mestre!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada