12 de febr. 2019

LA DANSA DE LA VENJANÇA

LA DANSA DE LA VENJANÇA
(a La Villarroel)




          Penso que els humans tenim la obligació de ser persones agraïdes; a més és de bona educació ser-ho. Ho dic perquè si em conviden a una estrena teatral penso que ho fan perquè en parli o escrigui la meva opinió allà on escric, encara que em llegeixin quatre gats. També penso que els humans tenim la obligació de ser sincers, i per a mi ser sincer és dir el que penso del que he vist i argumentar el que opino. Penso..., "sisplau, prou de pensar i més anar al gra o ens en tocaran de petites". Val, val... som-hi.
          La Dansa De la Venjança és l'obra de Jordi Casanovas que s'acaba d'estrenar a La Villarroel. Ras i curt, un thriller i com a tal hi ha moments que fan por, i fan por perquè parla de situacions quotidianes d'aquelles en que en t'hi pot veure reflectit.
          La Clàudia i el Roger són matrimoni... eren perquè s'acaben de separar després d'uns quants anys de convivència i haver tingut un fill. Ha estat una separació civilitzada, d'aquelles d'acords en tot però... desenganyem-nos, les esgarrapades sempre deixen ferides que a voltes semblen superficials, però no ho són.
          La Clàudia ha deixat un missatge al contestador del Roger avisant-lo que passarà per casa a recollir algunes pertinences, i li diu que preferiria que ell no hi fos, però ell hi va i l'espera. Tot i el civilitzada que ha estat la separació, ambdós tenen comptes pendents i inevitablement comencen a sortir coses. Aquí m'aturo perquè ja he avançat que l'obra és un thriller.
          Amb aquest plantejament la peça hauria de funcionar perfectament, però... Com deia aquell assagista, les obres de teatre han de progressar contínuament, i en aquesta, a partir del que he acabat d'explicar, s'ha aturat de cop, i la parella ha anat de retret en retret, donant voltes sobre si mateixos, en alguns moments amb dialèctica interessant, però ja a mig gas. Aleshores la duració d'hora i mitja s'ha fet excessiva i el públic (penso) s'ha començat a avorrir: espectadors mirant repetidament el rellotge, culs removent-se per les butaques... malament. Cap al final i per acabar Casanovas ha fet un parell de piruetes que penso que ho han acabat d'espatllar.
          Amb aquests vímets... crec que la direcció de Pere Riera no hi ha pogut fer res. No diré que les actuacions no hagin sigut bones, han fet el que han pogut, i sóc conscient de que això no és cap elogi. L'escenografia, la il·luminació, el vestuari... tot correcte, però... no n'hi ha hagut prou. La Marull i el Derqui ho han fet bé, però... els maleïts peròs, quan "la cosa" té defectes estructurals, no hi ha res a fer, o com deia un cosí meu una mica eixelebrat, cagada pastorets.
          Nit d'estrena oficial i com sempre s'han sentit forts aplaudiments i algun bravo! com si estiguéssim a l'Scala de Milà. A la sortida, parant l'orella, he sentit comentaris per a tots els gustos; és el que hi ha.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada