4 de gen. 2020

DESPERTANDO A NED

DESPERTANDO A NED
(peli de Jirk Jones)






Algú és prou gran com per recordar les pel·lícules que es feien als  Ealing Studios de Londres? Un lloc d’on van sortir obres com The man In The White Suit (Alexander Mackendrick 1951) o The Tietfiel Thunderbolt (Charles Chrichton 1953). Peces memorables fetes a la postguerra, d’un humor blanc típicament anglès, per a tots els públics i que van crear escola. Doncs acabo de veure una peli boníssima que m’ha recordat les obres d’aquella època: Waking Ned, “Desperetando A Ned” en la versió doblada al castellà.
Dirigida per l’anglès Kirk Jones, l’acció està situada al petit poble de Tulaigh Mhór ubicat en una petita illa d’Irlanda. És una obra “de veïnat”, on tot passa a la localitat de 52 habitants, on dos amics ja d’avançada edat s’assabenten que al poble hi ha tocat l’únic premi de la Loteria Nacional Irlandesa (una mena de primitiva). Capficats planegen descobrir al guanyador i ho fan, però resulta ser un home de la seva edat que viu sol lluny del poble i que ells troben mort amb la butlleta als dits i la tele encesa. De la impressió, un atac de cor l’ha fulminat. Avanço que això no és un spoiler ja que passa als primers minuts de la peli.
A partir d’aquí el director i guionista desenvolupa un seguit de situacions molt ben tramades en que aprofita per anar dibuixant el perfil dels habitants del poble, passant per l’església (a Irlanda són molt catòlics) i també pel pub (a Irlanda també són molt bevedors). Tot amanit amb gags de categoria sense desmarxar-se ni un moment. Un cos d’intèrprets molt ajustat, un càsting d’aquells que et dona la impressió que aquell paper només el podia fer l’actor triat, i unes localitzacions, hauria de dir localització en singular, que impressionen, especialment als mediterranis. Aquella verdor, els turons suaus, l’absència d’arbres... un paisatge que als meridionals ens atrau; no sé si ens agradaria per viure-hi sempre, però ens atrau.
És una gran pel·lícula menor i sé que això que acabo de dir no sé si es menja amb cullera o forquilla. No és Doctor Zhivago, no té cap mena de grandesa ni és èpica, no hi ha amors impossibles com a Anna Karènina (avui tinc el dia rus), però és un bombó. Busqueu-la, no us la perdeu, de veritat.
Q

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada