3 de maig 2012

El Sunset Limited


EL SUNSET LIMITED
(novel·la de Cormac McCarthy)





Utilitza Déu àngels de la guarda no professionals?
És la primera pregunta que m’he fet al acabar de llegir El Sunset Limited, petita obra de teatre de Cormac McCarthy, que Mondadori acaba d’editar. De fet no està massa clar si és una obra de teatre o una novel·la, o sigui que ho deixaré en novel·la dialogada, com la Celestina de Fernando Rojas.
Una habitació humil en un gueto negre de Nova York; una taula barata de fòrmica amb i dues cadires senzilles de plàstic. Asseguts, dos homes l’un negre i l’altra blanc. De seguida ens assabentem que el negre ha salvat a l’últim instant al blanc, en el moment en que es tirava a la via del metro, el convoi Sunset Limited.
Tota l’obra és un diàleg des de dues posicions diferents, marcades per experiències diferents. El blanc és professor d’universitat, el negre ex alcohòlic i també ha estat a la presó; ara branda la bíblia com si fos la última cosa on agafar-se, tot i que el que s’hauria d’agafar a alguna cosa és el blanc... Un llarg diàleg existencial on l’un i l’altre busquen el sentit de la vida.
Està molt ben escrit, en l’estil directe i punyent del Sr. McCarthy. En alguns moments és desesperant, però a això ja ens hi té acostumats, recordeu La Carretera?
M’agradaria veure-la un dia al teatre. De moment la prestigiosa cadena de televisió HBO ja l’ha produïda amb direcció de Tommy Lee Jones (Los tres entierros de Melquíades Estrada) i amb Samuel L. Jackson com a negre i ell mateix com a blanc. Aquí no està a la venda, o sigui que l’haurem de “pillar” per internet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada