23 de febr. 2014

Ocells i llops

OCELLS I LLOPS
(a la Sala petita del TNC)



Aquesta obra de Josep M. de Sagarra es va estrenar l'any 1949 i segons diuen no va tenir massa bona acollida. Ara l'han recuperat al TNC i m'ensumo que tampoc la tindrà massa bona, doncs fa una mica de ferum de naftalina; el temps no passa en va i les problemàtiques d'avui no són les mateixes que fa 65 anys; al meu entendre es veu passada de moda i excessivament melodramàtica, com un fulletó.
En una família de l'alta burgesia econòmicament vinguda a menys, la mare vídua és tractada com la tractava el marit, com una nina. Els fills procuren que estigui al marge de la realitat, amagant-li els problemes, però ella no és tan bleda i només fa veure que no sap res. El que passa és que els problemes posats al dia d'avui no ho haurien de ser: el fill petit és homosexual i la filla soltera està embarassada. L'únic destret que és igual ahir que avui és que el fill gran es vol quedar amb els calés que encara queden de l'antic patrimoni. Per tot això  m'ha semblat que les coses anaven una mica forçades.
Lurdes Barba ha apostat per una representació fidel al original i ha quedat tot molt encotillat, amb regust d'anacrònic, i penso que per això pràcticament cap dels actors ha brillat, excepte David Bagés, que ha interpretat el xantatgista tronat, una breu aparició però molt encertada. L'escenografia fastuosa, a dues grades amb el saló de la casa al centre, bona il·luminació i un vestuari molt encertat.
La Petita del TNC —que realment de petita en te poc— amb la platea plena i al acabar quasi tothom ha aplaudit molt i han deixat anar un concert de bravos impressionant; cada vegada hi ha més afició a aquestes expansions. L'obra estarà en cartell fins el 6 d'abril.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada