25 de juny 2011

LUCES DE BOHEMIA
(a la Biblioteca de Catalunya)





     Jo em declaro un admirador fervent de Valle-Inclán, don Ramón José Simón Valle Peña. Penso que amb la seva novel·la Tirano Banderas (1926) va ser el precursor del que molts anys després s’anomenaria el boom de la literatura sud americana, però anem al que avui ens interessa.
     Oriol Broggi ens ha ofert una versió excel·lent de Luces de Bohemia sota les voltes magnífiques de la Biblioteca de Catalunya. És una obra complicada que l’autor va escriure el 1920 i no va ser estrenada a Espanya fins el 1970. El protagonista és Max Estrella, poeta miserable i cec, escriptor fracassat, bohemi i bevedor, convertit en paràbola grotesca de la impossibilitat de viure en un país de merda, injust i opressiu: Espanya. L’acompanyen una pila de personatges, la majoria patètics com ell: Latino de Hispalis, un bergant, Zaratustra, venedor de llibres i estafador, Picalagartos, l’amo d’una taberna... i fins i tot Rubén Darío.
     Broggi ha resolt molt bé la complicació d’una obra que passa en escasses 24 hores, però en una pila d’escenaris diferents, casa seva, el carrer, la taverna, el despatx del ministeri... fins el seu enterrament al cementiri. Els mateixos actors treien i posaven elements mentre algun d’ells feia de narrador. La il·luminació, tot i que un pèl fosca, excel·lent.
     Els actors han estat tots molt bé, destacant, pels seus papers principals, Lluís Soler, com a Max Estrella i Jordi Martínez, com a don Latino, però insisteixo, el conjunt molt equilibrat; bon treball de càsting.
     L’espai de la Biblioteca, tot i ser festiu i pont llarg, ple a vessar i els assistents ens hem trencat les mans aplaudint. Una nit per a recordar.
     P. D. Ara al espai de la Biblioteca tenen bar. Fa gràcia perquè és el mateix que decorava la obra “La Presa”. Això és reciclatge i aprofitament de materials; el demés són collonades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada