30 de des. 2011

El Apagón

EL APAGÓN
(al Teatre Condal)





Quan no es tenen referències d’un espectacle, t’has de refiar del que tens a mà: autor, director, intèrprets... i de vegades fiques la pota fins a l’engonal! És el que m’ha passat amb “El Apagón”.
Autor: Peter Shaffer, dramaturg multipremiat, especialment per Equus i el guió de Amadeus. Direcció: Yllana, col·lectiu que ha posat en escena coses genials, com Paganini, que avui està triomfant per Europa. Actor: Gabino Diego, del que recordo Una Noche Con Gabino, a can Pistoles i un grapat de pel·lícules on es va lluir. Doncs de tot això n’ha sortit una tifa de considerables dimensions! No és que sigui dolenta, és molt pitjor!
Però la idea és bona. Quan l’escenari està a les fosques, representa que al apartament on passa l’acció hi ha llum, i quan és a l’inrevés, o sigui escenari il·luminat, representa que has sofert una apagada i estan a les fosques. A més la trama és d’embolica que fa fort amb promesa, amant, pare de la novia coronel, veïna alcohòlica...
Que falla, doncs? Crec que l’obra l’han potinejat per “actualitzar-la” i adaptar-la als actors, està molt mal dirigida, astracanada, i interpretada de cara a la galeria; sobreactuada i dita a crits, i quan més riu el públic, més criden ells, els actors (i sóc generós anomenant-los així). El vodevil anglès és molt punyetero i si o es tracta amb guant de seda, s’estripa per tot arreu.
          La única pista que em feia pensar que l’obra podia ser així era que la feien al Condal, teatre de comarca i autocar, on triomfen els Morán, els Pera i altres personatges que respecto el que fan, però no ho comparteixo, però em vaig negar a castigar una obra pel teatre on la feien, i l’he vessat (per no dir que l’he cagat).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada