2 de maig 2013

Llibertat

LLIBERTAT
(a la Sala petita del TNC)





Avui he anat a l’estrena de Llibertat, l’obra de Santiago Rusiñol adaptada per Josep Maria Mestes, una peça que, a partir d’una suposada tolerància i sota la bandera de la llibertat, la igualtat i la fraternitat, ens parla de racisme, així, ras i curt.
En un poble —l’obra passa a principi de segle XX— es prepara un homenatge a un “indiano” que ha vingut per muntar una indústria. L’acompanya un nen negre, un criadet que no tornarà a Amèrica amb el seu amo perquè les forces vives femenines demanen que el deixin quedar per batejar-lo, instruir-lo i, en realitat, lluir de bona gent lliberal, però el nen —la joguina— es fa gran i ell és l’únic que s’ha cregut que és com els altres. Quan deixa l’adolescència i expressa els seus sentiments per una noia del poble, la tolerància se’n va a prendre per allà on s’aguanten les ampolles.
La posada en escena de luxe. La sala petita amb la grada partida, molt bona escenografia de Pep Duran, bon vestuari de Nina Pawlowski i dinou actors en escena, com en els bons temps, però...
Crec que a Mestres li ha fallat el plantejament. El primer terç ha estat molt bé, com una comèdia de principis de segle, el XX, el llenguatge, les situacions, tot molt adequat. El problema ha estat en el salt en que el nen ha passat d’adolescent a adult, possiblement dotze o quinze anys. Una veu en off ens ha donat referències per situar-nos: Macià i la proclamació de la República Catalana (1931), I have a dream de martin Luther King (1963), ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí! De Tarradellas (1977)... i a mi m’ha descol·locat aquest salt de setanta anys en el temps i m’ha semblat que les coses començaven a grinyolar.
M’ha sorprès perquè d’en Mestres jo he vist coses boníssimes, la última aquesta mateixa temporada al Lliure amb “Dispara, agafa tresor, Repeteix”. Tot i així sembla que al públic en general li ha agradat, doncs la tanda d’aplaudiments ha estat generosa. La sala plena a pesar que  el Barça jugava un partit de pilota important, i aquestes coses sempre foten molt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada